Doorzoek volledige site
04 april 2010

Luc Derycke ontwerpt nieuw zwembad voor Knokke-Heist

Wie in het voorjaar van 2012 een frisse duik wilt nemen aan zee hoeft niet noodzakelijk te hopen op mooi weer. Knokke-Heist hoopt immers tegen dan een gloednieuw zwembadcomplex te kunnen openen, gelegen in het midden van het toeristisch, recreatief gebied Duinenwater. Architect Luc Derycke waakte over de synergie tussen het complex en de omgeving.

Wie in het voorjaar van 2012 een frisse duik wilt nemen aan zee hoeft niet noodzakelijk te hopen op mooi weer. Knokke-Heist hoopt immers tegen dan een gloednieuw zwembadcomplex te kunnen openen, gelegen in het midden van het toeristisch, recreatief gebied Duinenwater. Architect Luc Derycke waakte over de synergie tussen het complex en de omgeving.

Zwemmen aan zee

Burgemeester van Knokke-Heist, Leopold Lippens, speelde al eens met het idee om een zwembadcomplex te realiseren op het strand voor het casino. Dit idee werd echter door de Maritieme Dienstverlening Kust van tafel geveegd.
Nu, zo’n tien jaar later, nemen de plannen van een zwembadcomplex concrete vormen aan, zij het op een andere locatie. Deze site situeert zich tussen het station van Knokke en de Put van De Cloedt. Het projectgebied is centraal gelegen tussen Het Zoute, Knokke, Duinbergen, Heist, Westkapelle en Ramskapelle en krijgt de naam Duinenwater. De site is tot op vandaag niet sterk waarneembaar maar zou in de toekomst de trekpleister van de omgeving moeten worden. Met het realiseren van een “all-weather”-infrastructuur op deze plek, koestert Knokke-Heist de ambitie om zich, toeristisch en recreatief gezien, in de spotlight te zetten.


Zicht op oostgevel en jeugdcentrum



Zicht op zuidgevel

 

Een ruim programma

Met de eerste plons in het achterhoofd, werd de opdracht uitgeschreven voor een gloednieuw zwembadcomplex.  Deze betrof het ontwerpen, bouwen, deels financieren en exploiteren van een zwembadcomplex, met als aanvullende opdracht het bouwen van een jeugdinfrastructuur. Het resulterende complex, bestaat uit een 25- meter zwembad, kinderbaden en recreatieve baden en een instructiebad. De belangrijkste troef van het project beslaat het sterk uitgebouwde, recreatief gedeelte met een heus glijbanencomplex en een uitgebreide wellnesszone. Een fitnessafdeling met bijhorende dans- en spinningzaal zorgt voor een verhoogde aantrekkingskracht van het sportcentrum. Op de all weather-site komt ook nog een jeugdhuis dat zowel een jeugdcafé, repetitielokalen als een fuifzaal voor maximum 350 personen herbergt.

Passend in de omgeving

De bouwwerken kaderen volledig binnen het vooropgestelde ambitieniveau voor het project Duinenwater. De architectuur wordt gekenmerkt door contextuele karakteristieken die eigen zijn aan de lokale kustarchitectuur en die ingepast worden in de voor de site gewenste beeldkwaliteit. Immers, omwille van zijn unieke ligging, werden het zwembadcomplex, de parking en het jeugdhuis met de grootste zorg ingeplant en ontworpen, zodat het landschappelijk kader van put van De Cloedt behouden blijft. Deze harmonie van het project met de totaliteit van de omgeving en het residentiële karakter van de omliggende tuinwijk Duinenwater was dan ook de belangrijkste uitdaging. Architectuur, gevelopbouw en materialen werden zorgvuldig bestudeerd, vormgegeven of geselecteerd. Door het BPA en op grond van de vereiste beeldkwaliteiten werden er architecturale en technische randvoorwaarden gesteld met betrekking tot architecturale en ruimtelijke kwaliteit. Bovendien moesten, daar waar mogelijk, milieuvriendelijke alternatieven op het vlak van materialen en energievoorziening maximaal worden benut.
Om tegemoet te komen aan deze vraag naar milieuvriendelijke alternatieven worden de sportzalen (fitness, spinning en danszaal), de burelen en de cafetaria gekoeld door een passief koelingsysteem, waarin gebruik wordt gemaakt van het vijverwater van Put De Cloedt. De koellasten in deze ruimten, als gevolg van directe zonne-instraling, wordt maximaal beperkt door plaatsing van zonnewering op de ramen in de zuidgevel en westgevel. Daarnaast werden er fotovoltaïsche cellen voorzien met een paneeloppervlakte van ongeveer 210m². Deze zonnepanelen op het dak verzorgen de voorverwarming van het sanitair water bij zonnig weer.


Jeugdcentrum Duinenwater 



Zicht op noordgevel



 

Technische fiche

Ligging/adres project:       Duinenwater Knokke-Heist
Opdrachtgever:                   AGSO Knokke-Heist
Ontwerper:                           Architectenbureau Luc Derycke
Studiebureau:                     Technum
Hoofdaannemer(s):          Sportoase - Van Roey nv in samenwerking met  MBG – Cofely Services (technieken)
Start bouwwerken:             mei 2009
Einde bouwwerken:          juni 2012
Investeringsbedrag:          22,5 miljoen euro

GERELATEERDE DOSSIERS