Doorzoek volledige site
20 maart 2010

Bontinck bouwt Gentse pralinefabriek Daskalidès om tot residentieel project

In het centrum van Gent werd besloten op het terrein van het voormalige fabrieksgebouw Daskalidès een nieuwbouwproject te realiseren. Bontinck kreeg de kans dit project, bestaande uit 101 appartementen met ondergrondse parking, te ontwerpen.

In het centrum van Gent werd besloten op het terrein van het voormalige fabrieksgebouw Daskalidès, waar vroeger de pralines van de band rolden, een nieuwbouwproject te realiseren. Bontinck kreeg de kans dit project, bestaande uit 101 appartementen met ondergrondse parking, te ontwerpen.
Met dit project probeert de stad Gent aan de stijgende vraag naar goede woongelegenheden in het centrum te beantwoorden.
De combinatie van een centrale ligging, een zeer vlotte bereikbaarheid en het unieke historische kader van de oude chocoladefabriek maken van Residentie Jean Daskalidès een zeer aantrekkelijk project.



Residentie Daskalidès vanuit de lucht, Bontinck

Vooraleer aan de tekentafel werd plaatsgenomen, merkte stad Gent als belangrijk punt de herstelling van de verstoorde straatwand ter plekke van de site op. Ook werd gevraagd om de landschappelijke structuur van dit randstedelijk gebied leesbaar te houden. Met het project had de stad een voldoende groot, gevarieerd en kwalitatief woonaanbod voor ogen tezamen met een uitbouw en versterking van de groenstructuur met de nodige stimulatie naar een fiets- en wandelcultuur.

Wonen in de stad maar ook in het groen

Op het perceel vindt men twee zones terug, een zone voor het appartementsgebouw enerzijds en een zone voor het stadspark anderzijds. Aan de Henri Dunantlaan beschrijft het gebouw een gevellengte van 101.0m met een maximale bouwdiepte van 38.3m. De bouwenveloppe wordt hier ingekleed met een kroonlijsthoogte van 15.79m met terugliggend, onder 50°, de maximale kroonlijsthoogte van 21.95m. Het appartementsgebouw vertoont een grote dynamiek en speelsheid door het verspringen van terrassen. In het park zijn er twee fietsdoorgangen die op één plaats de verbinding maakt van de Henri Dunantlaan naar Einde Were. Het park wordt beperkt toegankelijk voor het publiek.



Zicht op Residentie Daskalidès, Bontinck

 

In het project werd gestreefd naar een ruim aanbod van appartementen met een divers programma en met zicht op het park aan de Henri Dunantlaan (Watersportbaan). Alle leefruimtes zijn door deze opzet langs de buitengevels gesitueerd, alle ruimtes met een nachtfunctie liggen rond de patio’s. Deze zorgen voor een nachtelijke controle rond de ingangen. De patio’s zijn met een groen thema, hoogstammige bomen, ingericht zodat de privacy tussen de appartementen gewaarborgd blijft.
Het groen thema dat het gebouw omringt, wordt doorgetrokken op het gebouw met groendaken. De architectuur creëert veel zichtdaken, de groendaken dienen op deze manier voor een tweede tuinvlak. Hagen doen dienst als schermen tussen de terrassen op de daken.


    

Zicht op de patio''s van Residentie Daskalidès, Bontinck



Materiaalgebruik

 

Het gebruik van duurzame en natuurlijke materialen zorgt ervoor dat het gebouw zich perfect integreert in de omgeving. Door het gebruik van baksteen refereert het naar de baksteenarchitectuur van de oude fabriek op de site.



 Interieurbeeld  Residentie Daskalidès, Bontinck



Technische fiche:

Ligging/adres project:  Einde Were – Henri Dunantlaan te Gent
Opdrachtgever: nv Optima Financial Planners
Ontwerper(s):  Bontinck: Architecture and Engineering cbva
Studiebureau stabiliteit:  Lime Bvba
Studiebureau technieken: Soumie Air Technic
Studiebureau akoestiek: Scala Consultants
EPB verslaggever & veiligheidscoördinatie:   Engergy Projects bvba
Hoofdaannemer: Besix nv
Oppervlakte: 12752 m² appartementen, 8000 m³ ondergrondse  parking
Start bouwwerken: mei 2009
Einde bouwwerken: voorjaar 2011