Doorzoek volledige site
20 januari 2015 | JANNES ZWAENEPOEL

Ecologisch totaalconcept voor ecowijk Harenberg

Een van de vijf gebouwen in de nieuwe ecowijk Harenberg in Haren is energieneutraal. Brussel en Europa roepen de wijk uit tot voorbeeldproject dankzij de installatie van zonnepanelen op de daken en de doorgedreven isolatie, gecombineerd met een doordachte oriëntatie en het gebruik van duurzame technieken.

Ecowijk Harenberg is een complex dat plaats biedt aan dertig passief- en vijf nulenergiewoningen. Dankzij de integratie van verschillende duurzame technieken zoals zonnepanelen, een warmtepomp en mechanische ventilatie hebben de bewoners er een maandelijkse verwarmingskost van ongeveer 5 euro. Een goed doordachte oriëntatie en doorgedreven isolatie helpen de bewoners om te besparen op hun energiefactuur.

Techniek

Ingenieurs- en installatiebureau Red Technics verzorgde de technieken. Het bedrijf installeerde naast de zonnepanelen ook de warmtepomp en de mechanische ventilatie. Door deze technieken te combineren werd voor de passief- en nulenergiewoningen een E-peil  van respectievelijk 25 en 35 en een primair energieverbruik van respectievelijk 7 kWh/m²/jaar en 15 kWh/m²/jaar gehaald.

Een ander belangrijk deel van het project is de installatie van satelliettelevisie. “Door het gebruik van onder andere kabels en versterkers van Hirschmann kunnen we met één satellietschotel alle bewoners laten genieten van satelliettelevisie,” vertelt projectingenieur Levi Vaneycken. “Het grote voordeel hiervan is esthetisch van aard, maar ook de financiële kant is mooi meegenomen. Er moet niet langer voor elk gezin een aparte schotel tegen de gevel hangen.”

Monitor

Red Technics installeerde ook een uitgebreid monitorsysteem in de gebouwen. “Eigenlijk meten we alles,” legt Vaneycken uit. “Elk appartement heeft een eigen metertje. Dit houdt de temperatuur, de vochtigheidsgraad, de warmteopbrengsten, het debiet en het elektriciteitsverbruik bij. “Dankzij deze technologie is het mogelijk om het verbruik en de opbrengsten van onder andere de zonneboilers, zonnepanelen en warmptepompen in kaart te brengen. Er worden meer dan honderdvijftig metingen gedaan. De informatie van die metingen gaat via een M-Bus-systeem naar de eigenaar.

Aangezien de technieken al geïnstalleerd zijn, liggen de kosten iets hoger dan bij een traditionele nieuwbouw. Toch is de meerprijs geen bezwaar geweest. Meer zelfs: dankzij de investering in groene technologie is de wijk uitgeroepen tot Brussels en Europees voorbeeldproject.

Noot: dit artikel verscheen eerder in Installatie & Bouw

GERELATEERDE DOSSIERS