Doorzoek volledige site
30 januari 2015 | ANKE GEELEN

A154 architecten vormt gebouw Brunfaut om tot hostel

Illustratie | LUC ROYMANS PHOTOGRAPHY bvba
De façade van ‘Het Licht’ vormt een lichtgevend stadsbaken langs de straat. Illustratie | LUC ROYMANS PHOTOGRAPHY bvba
Illustratie | LUC ROYMANS PHOTOGRAPHY bvba
Illustratie | LUC ROYMANS PHOTOGRAPHY bvba
Illustratie | LUC ROYMANS PHOTOGRAPHY bvba
Illustratie | LUC ROYMANS PHOTOGRAPHY bvba
Gebouw 'Het Licht' voor de restauratie Illustratie | a154 architecten bvba
Jeugdhostel Gent voor de restauratie Illustratie | a154 architecten bvba

a154 architecten heeft een nieuwe functie gegeven aan de voormalige kantoren van het Dagblad Vooruit en Drukkerij Het Licht in Gent in opdracht van Upgrade Estate. Nele Van Damme en Yanick Baeyens stonden in voor het interieur. Het gebouw dat in 1930 ontworpen is door architect Fernand Brunfaut, doet nu dienst als hostel. 

De site is gelegen in de Sint-Pietersnieuwstraat in de kern van de Gentse studentenbuurt. De benedenverdieping is toegankelijk voor het publiek en de kamers zijn ondergebracht in de vroegere kantoorruimtes. Op het achtergelegen perceel bevinden zich 105 kamers voor studentenhuisvesting en dit verspreid over 2 gebouwen. De gevels zijn voorzien van gestapelde vlakken in verschillende tinten die de veelheid aan kamers suggereren.

 

Lichtbaken

Het was een streefdoel van a154 architechten en bouwheer Upgrade Estate om het gebouw zijn oorspronkelijke functie als lichtbaken te laten behouden. Deze restauratie is uitgevoerd in nauw overleg met Dienst Monumentenzorg en Onroerend Erfgoed. Het was dan ook vooral het creatief omspringen met glas en metaal waarbij 'licht' een zeer grote rol speelde dat van dit pand een Gents symbool maakte. 

 

Kleurhistorisch onderzoek

De vloer, muur- en plafondafwerking werden zoveel als mogelijk bewaard en geherwaardeerd. Om zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de oorspronkelijke uitvoeringstechnieken vond er een kleurhistorisch onderzoek plaats. Op basis hiervan koos men de kleuren. De verf in reliëf in de ontvangszaal is hersteld in overeenstemming met de oorspronkelijke sponstechniek.

 

Technieken

De mogelijkheden qua duurzaamheid waren beperkt aangezien het om een beschermd gebouw gaat. Toch zijn het dak en de achtergevel volledig ingepakt in isolatie en is de verwarming gekoppeld aan de warmtepomp van de achterliggende studentenhuisvestiging.

De Belgische architect Fernand Brunfaut ontwierp in 1930 de glazen voorzetgevel voor de voormalige gebouwen van het Dagblad Vooruit en Drukkerij Het Licht. 's Nachts symboliseerde de verlichting van de gevel de naam van de drukkerij en symboliseerde ze bovendien de nachtelijke activiteit van de drukkerij.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS