Doorzoek volledige site
11 mei 2010 | ROXANE HEEREN

JDS en AG Vespa bouwen nieuw wijkkantoor voor de Antwerpse politie

Binnenkort krijgt de Lokale Politie Antwerpen een nieuw wijkkantoor aan de Statiestraat in Berchem. Openheid, veiligheid en integratie staan centraal in het winnende wedstrijdontwerp van JDS architects.
Binnenkort krijgt de Lokale Politie Antwerpen een nieuw wijkkantoor aan de Statiestraat in Berchem.  Openheid, veiligheid en integratie staan centraal in het winnende wedstrijdontwerp van JDS architects.

Visualisatie: zicht op het nieuwe politiekantoor vanuit de Statiestraat.


Ambities en doelstellingen

De optimalisatie van politiegebouwen is een van de ambities van het Antwerpse stadsbestuur.  De Lokale Politie moet volgens haar ingebed zijn in de omgeving en door positieve contacten met de bevolking het veiligheidsgevoel versterken.  Het huidige gebouw aan de De Wittestraat voldoet echter qua ligging en functionaliteit niet meer om deze ambities waar te maken.  AG Vespa, het vastgoedbedrijf van de stad dat ook het patrimonium van de politie beheert, kreeg dus de opdracht een nieuw kantoor voor de afdeling Antwerpen-Centrum te bouwen.

Na onderzoek van verschillende locaties viel de keuze uiteindelijk op de Statiestraat.  Uiteraard voldoet het perceel aan de functionele eisen van oppervlakte, bereikbaarheid, enz.  Daarbij is het centraal gelegen in de winkelkern van oud-Berchem.  Extra troef is de strategische ligging in de straat, wat de kans biedt om een project te realiseren met een sterke uitstraling naar de omgeving.

De nieuwe locatie, op de hoek van Statiestraat en Victor Jacobslei (met te slopen pand).


Vervolgens schreef AG Vespa een architectuurwedstrijd uit, die gewonnen werd door JDS architects.  Naast de functionele criteria werden de ingediende ontwerpen ook beoordeeld op openheid en laagdrempeligheid, en dat in combinatie met veiligheid en discretie.  Daarbij wilde de stad ook graag dat het gebouw door zijn bijzondere architectuur een nieuwe impuls zou geven aan de buurt.

Open aanspreekpunt

Het winnende ontwerp verenigt al deze doelstellingen in zich: ten eerste zorgen de vele ramen voor een indruk van transparantie.  Ook het open ontwerp van het onthaal moet het gebouw toegankelijk en klantvriendelijk maken.

Visualisatie: het open en transparante interieur moet drempelverlagend werken.


Daarnaast integreert het zich qua architectuur en qua schaal in zijn omgeving.  Het eenvoudige hedendaagse volume kan zich meten met de sterke architectuur van de Victor Jacobslei, terwijl de houten gevelafwerking het geheel toch verzacht en een te schril contrast met de oudere huizen in de omgeving voorkomt.  De kroonlijsthoogte is afgestemd op de andere hoekgebouwen.  Dit zorgt ervoor dat het nieuwe pand de straat afwerkt en mee een poort vormt tot de Victor Jacobslei.

    


Hiermee heeft het politiekantoor heel wat in troeven handen om, samen met de reeds vernieuwde Driekoningenstraat/Statiestraat en het beschermde stadsgezicht in de Victor Jacobslei, een nieuw baken voor de buurt te worden.


Visualisatie: zicht vanuit de Victor Jacobslei.


De start van de werken is gepland voor eind 2010, zodat het nieuwe kantoor einde 2012 zijn deuren zal kunnen openen.