Doorzoek volledige site
16 februari 2015 | GEERT VERHEYEN

Bontinck en Tony Fretton bundelen krachten voor Dunant Gardens aan het Beneluxplein

Dunant Gardens zal bestaan uit 145 appartementen en 57 assistentiewoningen met een ondergrondse parking, retail, kleine, handelsruimte en kantoor-en praktijkruimte.
De meanderende woonblokken vormen vier semipublieke binnentuinen en betrekken het groen dichter bij het woongebeuren.
De bebouwing op niveaus 5 en 6 zijn vormgegeven als penthouses om het volume van het bouwblok visueel te verlichten en meer dag- en zonlicht toe te laten in de binnentuinen.
Op de rand van de binnenstad, tussen de 19de-eeuwse woonwijk Ekkergem en het halfopen stadslandschap rondom de Watersportbaan, ligt de voormalige CIAC-garage tussen Einde Were en de Henri Dunantlaan.
Er werd geopteerd een continu kronkelend bouwvolume op te richten beginnend op de kop van de site aan het Beneluxplein en eindigend met aansluiting op de straatwand van de bestaande rijhuizen langsheen Einde Were.
Een nieuw bouwvolume sluit de straatwand langsheen de Henri Dunantlaan, tussen de bestaande CIAC-gevel en het recent gerealiseerde woonproject Daskalides.

Ter hoogte van het Beneluxplein te Gent zal Dunant Gardens verrijzen, een project bestaande uit 145 appartementen en 57 assistentiewoningen met een ondergrondse parking, retail, handelsruimte en kantoor-en praktijkruimte. Daartoe schreven opdrachtgevers THV Besix R.E.D. nv en Immogra een wedstrijd uit die gewonnen werd door Bontinck Architecture & Engineering in samenwerking met Tony Fretton Architects. Het einde van de bouwwerken wordt in 2017 verwacht.

Op de rand van de binnenstad, tussen de 19de-eeuwse woonwijk Ekkergem en het halfopen stadslandschap rondom de Watersportbaan, ligt de voormalige CIAC-garage tussen Einde Were en de Henri Dunantlaan. De modernistische garage uit 1964 heeft een lange en boeiende geschiedenis achter de rug. Maar door een gebrek aan plaats en technische beperkingen van het gebouw verhuisde de garage naar een meer geschikte locatie. Zo drong herbestemming van de oude site zich op.

Van bij de start van het ontwerpproces was het van belang dat enkele niet-beschermde maar wel architecturaal waardevolle gevels van de CIAC-garage zouden behouden blijven. Zo bezit de gevelpartij op de hoek van het Beneluxplein en de Henri Dunantlaan een sierlijke vloeiende lijn, geaccentueerd door een ranke betonnen kroonlijst. Een fraai voorbeeld van modernistische garage-architectuur. Achter deze gevel komen verschillende wooncomplexen, goed voor 197 wooneenheden. Daarvan zijn er 52 assistentiewoningen met een ondergrondse parking.

Er werd geopteerd een continu kronkelend bouwvolume op te richten beginnend op de kop van de site aan het Beneluxplein en eindigend met aansluiting op de straatwand van de bestaande rijhuizen langsheen Einde Were. Een nieuw bouwvolume sluit de straatwand langsheen de Henri Dunantlaan, tussen de bestaande CIAC-gevel en het recent gerealiseerde woonproject Daskalides.

De meanderbeweging creëert vier binnentuinen waarop het kronkelend bouwvolume steeds kan uitkijken.

 

Tussen het groen

De meanderende woonblokken vormen vier semipublieke binnentuinen, betrekken het groen dichter bij het woongebeuren en zorgen voor een gebouw op menselijke schaal. De tuinen geven uit op de Einde Were en worden afgescheiden met grote glazen wanden. Deze ingreep zorgt ervoor dat het zonlicht tot op Einde Were kan doorvallen en de koude noordgevel wordt opgewaardeerd. Dezelfde vormentaal van de tuinen wordt herhaald op het dakniveau +3 dat zorgt voor de privacy van de bewoners.

De bebouwing op niveaus 5 en 6 zijn vormgegeven als penthouses om het volume van het bouwblok visueel te verlichten en meer dag- en zonlicht toe te laten in de binnentuinen. Op het niveau van de straat komen er een 7-tal kleine handels- en retailzaken. De oude showroom van 600 m² meter aan het Beneluxplein zal dienst doen als winkelruimte.

Er wordt gestreefd naar een E-peil 54 zodat er geen energie dient gehaald te worden uit hernieuwbare energie. Dat wordt bereikt door doorgedreven te isoleren en een luchtdichte schil te voorzien.