Doorzoek volledige site
11 maart 2015 | BRAM VANROY

Mertens-Architecten vormt kasteelvilla om tot WZC in Stabroek

In de zomer van dit jaar vangen de bouwwerken van een nieuw woon- en zorgcomplex in Stabroek aan. Mertens-Architecten vormt er een bestaande kasteelvilla om tot een zorggebouw met assistentieflats. Stabroek Home Invest laat weten dat het project eind 2016 opgeleverd wordt.

Authentieke sfeer

De ontwerpers beogen een volledige integratie van het complex in de huidige dorpskern. De verbouwing van de bestaande kasteelvilla in de Dorpstraat van Stabroek laat het nieuwe woon- en zorgcomplex aansluiten op de kasteelvilla door middel van glazen gangen. Zo zal de kasteelvilla een oogpunt in het dorp blijven.

De totale oppervlakte van het project bedraagt 9.100m² waarop 58 rusthuiskamers en 35 assistentiewoningen voorzien zijn. Daarnaast zal er voor een vlotte toegang tot het complex ook een ondergronds parking aanwezig zijn. Om de nieuwbouw verder in het dorp te integreren, wordt er door dit project overigens een nieuwe fiets- en voetgangersverbinding mogelijk tussen de dorpskern en de achterliggende woonwijk en school.

 

Ruime voorzieningen voor de zorgwereld

Het complex zal bestaan uit drie lagen waarin alles voorzien is waar de woon- en zorgwereld om vraagt. Er is bijvoorbeeld plaats gemaakt voor ontspanningsruimten, fitness, ruimtes voor de dokters, en verzorgingslokalen. Aanvullende doch broodnodige functies zoals een grootkeuken, personeelslokalen, bergingen en technische lokalen ontbreken niet.

De nieuwbouw zal worden opgebouwd rond een open ruimte die voor zorgbehoevenden ingericht zal worden als tuinzone én als zone voor groen parkeren. Het open karakter van dit project leunt dus sterk aan bij het groen van Stabroek.

 

Duurzaam wonen, duurzaam bouwen

Het bouwproject wordt niet enkel gebouwd in het groen, het is ook groen. Heel de constructie wordt uitgewerkt volgens de geldende EPB-normen voor nieuwbouw, regen wordt opgevangen en gerecupereerd als sanitair water en de zuidelijke gevels worden voorzien van een dynamische zonnewering. Dit alles laat het complex nog beter insluiten in de bestaande dorpskern.

GERELATEERDE DOSSIERS