Doorzoek volledige site
01 juli 2010 | REDACTIEBUREAU PALINDROOM

Viessmann wil met duurzame totaalrenovatie verbruik met 70% zien dalen

Het hoofdkantoor van Viessmann Belgium in Zaventem wordt volledig gerenoveerd en hertekend op energiezuinige en duurzame leest. Viessmann wil zijn verbruik zo met 70% zien dalen. Architectenbureau Delta Vander Avort uit Leuven en studiebureau Otico uit Bornem moeten het project in goede banen leiden.

Het hoofdkantoor van Viessmann Belgium in Zaventem wordt volledig gerenoveerd en hertekend op energiezuinige en duurzame leest. Viessmann wil zijn verbruik zo met 70% zien dalen. Architectenbureau Delta Vander Avort uit Leuven en studiebureau Otico uit Bornem moeten het project in goede banen leiden.

Volgens Algemeen directeur Patrick O van Viessmann Belgiumkadert dit project in het streven van Dr. Martin Viessmann om in het wereldwijde Viessmann-patrimonium CO2-neutraal te werken. “De Europese Commissie heeft de nul-energie-richtlijn tegen 2020 vastgelegd. Dit wil zeggen dat er voor zowel nieuwbouw als renovatie bijna geen (nul procent) gebruik mag gemaakt worden van fossiele brandstoffen. Bij deze grondige renovatie wil Viessmann in Zaventem deze norm zo goed mogelijk benaderen.”

    

De metamorfose van het Viessmann gebouw speelt zich af op alle niveaus: verwarming en koeling, verlichting, elektriciteit- en waterverbruik tot en met de werkmiddelen van de medewerkers. Daarbij wordt zoveel mogelijk gekozen voor duurzame en recycleerbare materialen.

“We staan met z’n allen voor fundamentele uitdagingen. We kunnen er niet omheen dat Kyoto en Kopenhagen onvoldoende actie hebben ingeluid”, zegt Patrick O. “Veel initiatief zal van de bedrijven zelf moeten komen. In Duitsland heeft Viessmann al bewezen dat we ook in de productievestigingen het energieverbruik met 40% kunnen terugdringen, en de CO2-uitstoot met 30%. Met deze renovatie gaan wij ervan uit dat we een energiewinst kunnen boeken van minstens 50%, maar we verwachten rond de 70% uit te komen.”


Architect Patrick Vander Avort geeft toelichting bij het renovatieproject van Viessmann


Totaalrenovatie

 

Alle pc-schermen werden al vervangen door TFT-schermen. In het kantoor wordt papier zoveel mogelijk gebannen. Printers, fax- en kopieertoestellen maken gaandeweg plaats voor gespecialiseerde kantoorsoftware voor een ‘paperless office’. Bovendien wordt er komaf gemaakt met de ‘stille verbruikers’ en schakelen alle apparaten automatisch uit na een bepaald uur of in het weekend via een intelligent domoticasysteem.

Vervolgens wordt de ‘schil’ van het gebouw aangepakt: de muren, ramen en het dak. De lijst van de werkzaamheden ziet er als volgt uit:

15 cm extra isolatie in de muren (rotswol)
nieuwe aluminium ramen benaderen passiefhuisstandaard
verlichting: hoogrenderende ontladingslampen
20 cm extra dakisolatie
automatische buitenzonwering aan de kantoorruimte
vaste zonwering aan de traphal
optimalisatie van natuurlijke lichtinval
ventilatie met energierecuperatie
grond-water warmtepomp (54 kW/86 kW) met grondboring voor verwarming én koeling
20 000 liter regenwateropvang voor sanitair gebruik
thermische zonnepalen voor sanitair warm water
passief werkend koel-en warmteplafond i.p.v. radiatoren

Viessmann heeft in België vestigingen in Roeselare, Welkenraedt en Zaventem. Bij de eerste twee werden al moderne technieken aangewend, onder andere betonkernactivering. Nu is het dus de beurt aan het hoofdkantoor in Zaventem om een grondige facelift te krijgen. Daarvoor werd architectenbureau Delta uit Leuven in de arm genomen, de technische studie is van Otico uit Bornem. De werken starten in september van dit jaar met als vermoedelijke einddatum begin februari 2011.

Aanwervingen

Tegelijk komt er 30% kantoorruimte bij. Dat is nodig voor de aanwervingen die Viessmann dit jaar en de komende verwacht te doen, waardoor het aantal medewerkers in Zaventem verdubbelt van 35 naar 70.