Doorzoek volledige site
06 juli 2010 | HP

BURO II & ARCHI + I ontwerpt kantoorgebouw in agrarische omgeving

Het bedrijf ‘Accent Interim’ bouwde onlangs nieuwe kantoren, in de landelijke omgeving van het West-Vlaamse Beveren. Het gebouw onderscheidt zich dan ook zowel door zijn locatie als vormgeving van het doorsnee kantoorgebouw.

Het bedrijf ‘Accent Interim’ bouwde onlangs nieuwe kantoren, in de landelijke omgeving van het West-Vlaamse Beveren. Het gebouw, ontwerpen door het architectencollectief BURO II &  ARCHI I, onderscheidt zich dan ook zowel door zijn locatie als vormgeving van het doorsnee kantoorgebouw.


>

 


Een doordachte inplanting

De realisatie van een kantoorgebouw binnen een agrarische omgeving is geen alledaagse opdracht. Het toevoegen van een nieuw gebouw in een ruimtelijke context waar elk referentiekader ontbreekt, waardoor een nieuwe ingreep niet veel meer kan doen dan de aanwezige trend van lintbebouwing, was dan ook een uitdaging voor het architectenbureau BURO II-ARCHI+I. De inplanting van de volumes werd bepaald op basis van toekomstgerichte duurzaamheidsprincipes, zonder rekening te houden met de omringende gefragmenteerde bebouwing.

Inplanting van het kantoorgebouw

 


Na heel wat onderzoek werd geopteerd voor een breed en zeer ondiep gebouw, volledig gesloten naar het zuiden en volledig open naar het noorden, gericht op het landschap. Het geheel bestaat uit twee nagenoeg identieke gebouwen die mits een kleine hoekverdraaiing op een korte afstand achter elkaar zijn ingeplant op het terrein. Het voorste gebouw staat ingeplant op een zekere afstand van de straat. Het waterdoorlatend betonnen plateau vooraan wordt hierbij als parkeerterrein gebruikt.


Met het oog op evolutie…

Bij dit kantoorgebouw werd er bewust gekozen voor een low budget-aanpak. In hoofdzaak komt het erop neer dat de gebouwen later op een eenvoudige manier verder kunnen uitgebouwd worden tot duurzaam exploiteerbare en energievriendelijke kantoren. De kwaliteit van het gebouw ligt verder vooral in het evolutieve concept: zo is er de mogelijkheid om later een zonnewering aan te brengen, zijn alle kokers overgedimensioneerd en laten de plafonds voldoende ruimte voor het toevoegen van een geïntegreerd actief energiezuinig systeem (warmterecuperatie, luchtkwaliteit,...), ook is er ruimte voor een bijkomend technisch lokaal ten behoeve hiervan.

    

Het contrast tussen de zuid- en noordgevels.
 

 


Een open imago

Het ondiepe gebouw wordt benaderd via de volledig beglaasde noordgevel. Het schaamteloos etaleren van de bedrijvigheid versterkt het actieve en open imago van het bedrijf. De gevel wordt ten volle gebruikt om o.a. door grafische toevoegingen, dit imago verder kracht bij te zetten. Alle medewerkers en alle kantoren zijn zichtbaar vanop straat en vanuit de omgeving. De hoge inkomhal benadrukt deze grote transparantie nog. De aandacht wordt getrokken naar de enige opening op het zuiden, een toegang tot een uitkragend terrasje bij het restaurant op de bovenverdieping. Iedere werkplek krijgt dus niet alleen veel daglicht, maar heeft ook een schitterend uitzicht over het agrarische landschap.

Het terrasje bij het restaurant op de bovenverdieping.

 


Duurzaamheid

De schil van het gebouw werd zeer goed geïsoleerd. Gezien de grote aanwezigheid van personen, computers, verlichtingsapparatuut e.d. is het evident dat niet de verwarming, maar eerder de koeling van het gebouw de aandacht vraagt. Momenteel beschikt men over sterk verhoogde nachtelijke ventilatie afhankelijk van de ruimtetemperatuur en de buitentemperatuur. Er is geen actieve koeling voorzien, tenzij in het serverlokaal. Daarnaast is er ook een automatische daglichtsturing (mix van kunstlicht en daglicht, met automatische dimming) voor de voorste rijen armaturen. 

    
De open gevel wordt ook gebruikt voor grafische toevoegingen.

 

 

Projectgegevens:

Opdrachtgever:  Accent jobs for people
Locatie: Beveren (Roeselare)
Team: BURO II & ARCHI+I
Aannemers:
Ruwbouw: De Coene Construct nv, Kortrijk
Buitenschrijnwerk: Berlico nv, Kuurne
Binnenschrijnwerk: Cousse-Bostoen nv
Vloeren: Vloerdecor Ardooie
Glazen deuren: Glascentra Bovikhove bvba, Bavikhove
Metalen schrijnwerk en gevelbekleding: Kerckhof Bernard, Oostrozebeke
Schilderwerken: Reyntjens Jan bvba, Roeselare
Rollend archief en binnenwanden: Pami nv, Brussel
Electriciteit: Clarysse Electro bvba, Pittem
Sanitair & hvac: Viaene Sanitair, Tielt
Omgevingswerken: Goddeeris Johan bvba, Dadizele
Vloeroppervlakte:
Fase 1: 1.326 m² [4 bouwlagen]
Fase 2: 2.325 m² + 125 m² [5 bouwlagen]
Coördinatie: BURO II
Projectstatus: Volledig afgewerkt
Kostprijs: 2.364.092€
Fotografie: Kris Vandamme