BOEK. Building Biospheres (Vlaams Architectuurinstituut) | Win een exemplaar!

  • image

Op zaterdag 10 mei, de eerste dag van de Biënnale Architettura 2025 in Venetië, presenteerde het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) naast het Belgische paviljoen in de Giardini de tentoonstellingscatalogus Building Biospheres. Het boek vormt de officiële publicatie bij het project in het Belgisch paviljoen en gaat dieper in op de symbiose tussen natuur, technologie en architectuur. Building Biospheres, gecureerd door landschapsarchitect Bas Smets en plantenneurobioloog Stefano Mancuso, stelt een radicale herziening voor van de manier waarop architectuur zich verhoudt tot de levende wereld. Naast deze catalogus stelde het VAi ook andere recente publicaties voor tijdens het publieksprogramma Writing Architecture from Flanders and beyond.

De catalogus Building Biospheres is meer dan een begeleidend boek bij de tentoonstelling: het biedt een diepgravende reflectie op het concept dat centraal staat in het Belgisch paviljoen. Via essays, interviews en visueel materiaal onderzoekt de publicatie hoe plantenintelligentie het architecturaal ontwerp kan herdenken. Het boek bevraagt wat het betekent om gebouwen te maken die ademen, zich aanpassen, evolueren—en hoe zulke bouwwerken samen kunnen leven met mensen en planten in een dynamisch, zelfregulerend ecosysteem.

Essays, beelden en dialogen

Een hybride landschap van subtropische planten vormt het hart van de installatie. Deze planten zijn niet louter decoratief: dankzij sensoren en responsieve technologie beïnvloeden ze actief het microklimaat in de ruimte. Zo ontstaat een feedbacklus tussen biologie en gebouwde omgeving. De catalogus reflecteert op deze symbiose en op de verschuiving van architectuur als controle-instrument naar een systeem dat samenwerkt met ecologische intelligentie.

De rijkdom van de publicatie zit in de veelheid aan perspectieven: bijdragen komen onder meer van filosoof Emanuele Coccia, bioloog Stefano Mancuso, landschapsarchitect Bas Smets en architectuurhistoricus Véronique Patteeuw. Ook stemmen uit de praktijk, zoals die van kunstenaars, ontwerpers, academici en VAi-medewerkers, verruimen de blik. Door het samenbrengen van tekst en beeld, van reflectie en documentatie, vormt Building Biospheres een uitnodiging tot dialoog over hoe we willen bouwen in tijden van ecologische urgentie.

Andere publicaties over Vlaanderen en daarbuiten

Op 10 mei werd ook het nieuwste nummer van A+ Architecture in Belgium voorgesteld. A+312 Natural Intelligence, met Bas Smets als gastredacteur, onderzoekt hoe inzichten uit de plantkunde en natuurlijke groeiprocessen richting kunnen geven aan een werkelijk ecologische benadering van architectuur en stedenbouw.

Daarnaast stelde het VAi vier andere boeken voor: As Found, Samen Ruimte Maken, The Urban Villa en Ten Scenographies. A Matter of Architecture. Elk van deze titels geeft inzicht in actuele tendensen en alternatieve praktijken binnen de architectuur. Alle publicaties zijn te koop via de website van het VAi: https://www.vai.be/publicaties.

Als Architectura-lezer kun je een exemplaar winnen van de catalogus Building Biospheres. Stuur voor maandag 12 mei, 23u59 een mailtje naar info@architectura.be met als onderwerp ‘Wedstrijd Building Biospheres’ en in de e-mail zelf je contactgegevens. De winnaar ontvangt een exemplaar, rechtstreeks uit Venetië.

Bron VAi

  • Deel dit artikel

Onze partners