Eeuwenoude Clifford's Tower kreeg houten uitkijkplatform tijdens renovatie (Hugh Broughton Architects)

Dit project, ontworpen door Hugh Broughton Architects, voorziet de 800-jarige Clifford’s Tower van de nodige restauratieve en architectonische verbeteringen. De grootste en meest opvallende toevoeging is het uitkijkplatform bovenop de toren. Het project zal in april 2022 opengesteld worden voor het publiek. Hugh Broughton Architects stond in voor het ontwerp in samenwerking met conserveringsspecialist Martin Ashley Architects.

Clifford’s Tower bekroont de aarden heuvel, die in 1068 door Willem de Veroveraar werd opgeworpen. Eeuwenlang was dit het donjon en het belangrijkste bolwerk van York Castle. Aanvankelijk stond er een houten toren, waar de Joden hun toevlucht namen tijdens de antisemitische rellen in 1190. Ze kwamen om het leven wegens de tragische omstandigheden die zich voordeden in en rondom de toren.

Kort na deze gebeurtenissen werd er een stenen toren gebouwd, die dienst deed als de koninklijke schatkist. In de zeventiende eeuw ging het interieur van de toren in vlammen op en werd het gebouw gereduceerd tot slechts een omhulsel. Later werd de heuvel van Clifford’s Tower verkleind en werd er een muur omheen gebouwd. In 1935 werden de onderste hellingen van de heuvel gereconstrueerd.   

 

Restauratie en verbeteringen

Naast de restauratiewerkzaamheden aan het historische weefsel, werden er ook verbeteringen toegepast aan de toren. Het project werd ontwikkeld na een uitgebreide openbare raadpleging en omvat een houten platform dat de ruïne gedeeltelijk overdekt. Het geheel wordt ondersteund door middel van vier houten kolommen.

Het dek omvat een amfitheater met zitplaatsen voor groepsactiviteiten, met een reeks lichtgewicht loopbruggen die aan de structuur zijn opgehangen en toegang geven tot voorheen ongeziene elementen op de eerste verdieping. Daarnaast verdubbelen de bruggen en de restauratie van twee erkertorens de toegang tot het dakniveau.

De kapel werd eveneens hersteld: de steenconstructie werd schoongemaakt, de verouderde balken werden verwijderd, het dak werd hersteld en opnieuw bekleed met kleitegels.

De toegang tot de toren werd verbeterd door restauratiewerken aan de bestaande trap op de motte. Er zijn drie rustplaatsen op voorzien, zodat bezoekers kunnen pauzeren tijdens het beklimmen van de trap.

“Het bestaande gebouw is zorgvuldig bewaard gebleven en een verbeterde interpretatie laat bezoekers kennismaken met de vele verhalen die verbonden zijn met de toren en het bredere kasteelgebied. Het houten dek en de hangende loopbruggen verbeteren de toegankelijkheid, laten bezoekers historische gebouwen ontdekken die voorheen niet zichtbaar waren, geven mensen meer tijd om van het spectaculaire uitzicht over York te genieten en vormen een aanvulling op het bijzondere karakter van Clifford’s Tower,” licht Hugh Broughton, oprichter van Hugh Broughton Architects, toe.

Bron: Claire Curtice Publicists

Deel dit artikel:

Onze partners