Doorzoek volledige site
08 september 2020 | LIESBETH VERHULST

Uitkragende bibliotheek siert waterkant in Oslo

Illustratie | Einar Aslaksen
Illustratie | Einar Aslaksen
Illustratie | Einar Aslaksen
Illustratie | Einar Aslaksen
Illustratie | Einar Aslaksen
Illustratie | Einar Aslaksen
Illustratie | Einar Aslaksen
Illustratie | Einar Aslaksen
Illustratie | Einar Aslaksen
Illustratie | Einar Aslaksen
Illustratie | Einar Aslaksen
Illustratie | Einar Aslaksen
Illustratie | Einar Aslaksen
Illustratie | Einar Aslaksen
Illustratie | Einar Aslaksen
Illustratie | Einar Aslaksen

De langverwachte Deichman Bjørvika-bibliotheek in de Noorse hoofdstad Oslo heeft afgelopen zomer haar deuren geopend. De nieuwe bibliotheek kreeg een plek aan het water en verkeert in goed gezelschap met het operagebouw van Snøhetta is aan haar zijde. Het ontwerp van Atelier Oslo en Lundhagem telt vijf verdiepingen en biedt plaats aan 450.000 boeken rond een groot, van bovenaf verlicht atrium dat de verdiepingen met elkaar verbindt en opdeelt in kleinere ruimtes. Het opzet was een grote bibliotheek ontwerpen die toch intiem is. Missie geslaagd.  

De site van de nieuwe bibliotheek is relatief klein. Om te veel verdiepingen te vermijden, kraagt het gebouw uit boven zijn grondplan: de eerste verdieping boven de straat in oostelijke richting en de vierde verdieping bijna 20 meter boven het plein. De uitkraging overdekt zo de toegang tot de bibliotheek. Met de grootste uitkraging toont het gebouw zich aan de stad terwijl de zichtlijn naar het naastgelegen operagebouw behouden blijft. De uitkragende vloeren zijn opgehangen aan het dak erboven. Het dak heeft een karakteristieke gevouwen geometrie die voorziet in structurele kracht.

 

Open en licht

Om een gevoel van openheid en verbinding met de stad te creëren is de gevel van het gelijkvloers bijna volledig transparant. Bezoekers betreden het gebouw via drie verschillende ingangen die elk in een andere richting kijken. Drie ‘lichtschachten’ doorsnijden het gebouw diagonaal vertrekkend vanaf de drie ingangen, en laten de bezoeker toe een glimp op te vangen van de verschillende afdelingen van de bibliotheek. De lichtschachten verbinden de verdiepingen en verspreiden daglicht naar beneden toe vanuit drie grote dakramen.

Een open publieke ruimte domineert het interieur, met een variatie aan meubels en activiteiten. Afgesloten ruimtes en compartimenten zijn georganiseerd rond drie vrijstaande boekentorens, die de gevels vrij maken en toelaten om daglicht langs alle zijden te laten binnenstromen.


Tijdelijk en permanent

Kamers en compartimenten creëren arena’s voor tijdelijke installaties en tentoonstellingen, met een rijke variatie aan kleuren en sferen. De open ruimtes zijn uitgevoerd in meer neutrale kleuren en robuuste materialen. De betonnen structuren rond de lichtschachten en in het gevouwen dak zijn blijvende elementen die het gebouw een permanente en herkenbare kwaliteit meegeven.

 

Verticale organisatie

De bibliotheek is verticaal georganiseerd, met een bioscoop en auditorium met 200 plaatsen in de kelder. Een café, restaurant alsook de kranten en magazines bevinden zich op het gelijkvloers. De eerste verdieping is voor de collecties fictie- en kinderboeken terwijl de tweede en derde verdieping nog meer boeken bevat en gesloten ruimtes zoals opnamestudio’s, een minibioscoop en speelkamers. De bovenste verdieping is voor de collectie sociale wetenschappen en de stille leesruimtes. De bibliotheek is zo georganiseerd dat hij stiller en contemplatiever wordt naar boven toe.
 

Plek voor boeken en mensen

De stad hoopt dat de bibliotheek jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers zal aantrekken eens de coronapandemie voorbij is. De bibliotheek is dan ook ontworpen als een ontmoetingsplek. “De klassieke bibliotheken waren doorgaans ontworpen als grote verdiepingen met rijen en rijen aan boeken. Onze bibliotheek is meer opgedeeld en creëert een grote mate aan variatie. Dit zorgt voor een schaalverkleining en laat uiteenlopende activiteiten toe. Hoewel boeken hier sterk aanwezig zijn, is deze bibliotheek in de eerste plaats als een plek voor mensen ontworpen”, laten de architecten optekenen op Dezeen.

GERELATEERDE DOSSIERS