Doorzoek volledige site
14 januari 2021

Bewuste keuze voor EQUITONE bij renovatie basisschool

Illustratie | © Equitone

Toen basisschool De Hoeve uit Hoevelaken (Nederland) op zoek ging naar een architect voor de renovatie van de school, kwam de directie al snel uit bij architect Martien Van Vliet van Bureau Bos. Het architectenbureau heeft meer dan een halve eeuw ervaring in diverse sectoren, waaronder ook het onderwijs. Van Vliet en basisschool De Hoeve sloegen de handen in elkaar voor een topproject. Ook voor EQUITONE was een mooie rol weggelegd in dit verhaal.

Door de populariteit van het Jenaplanonderwijs in Nederland is De Hoeve de laatste jaren erg gegroeid. Een grondige renovatie was aan de orde. “Er was behoefte aan meer ruimte, maar niet aan meer lokalen”, zo geeft Van Vliet aan. “De diverse groepen leerlingen werken in het Jenaplanonderwijs vaak gezamenlijk aan projecten en taken en dat vroeg om een strategisch doordachte ruimte-indeling: een grotere, open ruimte was nodig”.

De speeltuin verkleinen door een uitbreiding van het gebouw op de begane grond was geen optie. Kinderen moeten kunnen ravotten en rennen na een aantal uur op de schoolbanken. Dat vond zowel de school als Bureau Bos. Daarom werd beslist om twee lichte en ruime lokalen en een mediatheek bovenop de bestaande school te bouwen. “Het gebouw kreeg door deze bovenbouw een licht en ruim hart. Een grote podiumtrap verbindt de benedenverdieping met de open ruimte bovenaan”, zo vat Van Vliet samen.

Van Vliet gelooft sterk in samenwerking. Niet voor niets is het motto van Bureau Bos: Samen creëer je meer. “Ik kan toch moeilijk gaan bepalen hoe iemand anders moet gaan wonen, werken of lesgeven? Ik geloof niet in een vastomlijnd pakket met eisen, maar in samen creëren met de klant.” En zodoende werd de stalen constructie van de school, daterend, uit de jaren 1970, grondig op de schop genomen: met aandacht voor de noden van leerkrachten en leerlingen, met de warme grijstinten van EQUITONE en met veel aandacht voor duurzaamheid.

 

Geen gezeur, gewoon doen

Het energielabel van de school werd een hoger niveau getild en zonnepanelen voorzien de hele school van groene stroom. Duurzaamheid moet ingebed zitten, in elke renovatiebeslissing. Of om het met de woorden van Van Vliet te zeggen: “Duurzaamheid. Daar moet je niet over zeuren, dat moet je gewoon doen.”

EQUITONE paste perfect in het duurzaamheidsverhaal. Circulair denken is een must vandaag de dag: materiaal wordt niet vastgelijmd of definitief vastgezet, maar kan gerecupereerd worden. En dat lukt perfect met EQUITONE. De hele school werd gerenoveerd met EQUITONE-gevelpanelen aan de buitenzijde. De panelen werden zowel horizontaal als verticaal gemonteerd en dat leverde een bijzonder knap lijnenspel op. “En het mooie is trouwens dat deze gevelpanelen bijzonder onderhoudsvriendelijk zijn. Een kinderfiets tegen de gevel die lange krassen maakt? Dat zou bij een vlakke of strakke plaat misschien een probleem geweest zijn, maar niet bij EQUITONE”, zo geeft Van Vliet aan. “EQUITONE is gewoon voordeliger dan andere soortgelijke producten als je de exploitatievoordelen ervan in rekening brengt.”

EQUITONE-panelen zijn duurzaam, onderhoudsvriendelijk maar ook mooi. De panelen doen het gebouw leven, aldus de architect. Als het regent, nemen de panelen vocht op, net als een spons. Wanneer de zon daarna weer gaat schijnen, zie je het vocht verdampen. De panelen geven het gebouw daardoor een warme, levendige uitstraling. “Wij hadden een staal liggen in onze monsterruimte en ik vond EQUITONE meteen een fascinerend product. Het heeft een zachte uitstraling en het product verandert geleidelijk waardoor het lijkt of een gebouw leeft. Iedereen in het team was meteen overtuigd toen ik voorstelde om EQUITONE grijze [linea] en [tectiva] te gebruiken.”

GERELATEERDE DOSSIERS