Het Brusselse architectencollectief Rotor vormt een bijzonder bureau in de vakwereld door hun focus op vraagstukken rond hulpbronnen, afval en veroudering in de bouwsector. Via spin-off organisatie Rotor DC zetten ze zich in om van hergebruik een courante praktijk te maken, door zelf de logistiek te organiseren. In de depots van Rotor DC is een overvloed aan moderne en postmoderne bouwmaterialen te vinden, op weg naar een tweede leven. Op 23 april delen Lionel Devlieger, Arne Vande Capelle en Stijn Colon in C-mine Genk hun expertise rond circulair bouwen tijdens een lezing, georganiseerd door Architectuurwijzer.
Tijdens de lezing leggen ze ook een verband met de Genkse architect Marcel Raymaekers, die zich van de Belgische naoorlogse architectuur onderscheidde door bijna uitsluitend met gerecupereerde materialen te werken. Centraal in zijn ontwerppraktijk stond Queen of the South, een handelszaak in 'historische stijlobjecten’, die meer dan 50 jaar lang de materiële en creatieve broedplaats voor Raymaekers' architectuur vormde.
Tijdens de lezing op 23 april zullen Lionel Devlieger, Arne Vande Capelle en Stijn Colon ook uitgebreid stil bij het oeuvre van Marcel Raymaekers. Met de steun van de Universiteit Gent, de Vlaamse Overheid en het Vlaams Architectuurinstituut hebben zij in 2023 ook een tentoonstelling opgezet en een publicatie uitgebracht over de bouwpraktijk van Marcel Raymaekers. Aan de hand van originele objecten, archiefdocumenten en nieuwe foto’s door Anja Hellebaut en Anthony De Meyere, illustreren ze hoe Raymaekers te werk ging en wat voor architectuur hij realiseerde.
De lezing ‘Rotor & Raymaekers, pioniers in circulair bouwen’ gaat door op dinsdag 23 april 2024 om 20u15 in C-mine Genk. Tickets zijn te koop via C-mine.