Mobiliteitshub Mechelen: nieuw multifunctioneel transferium

POLO Architects, archipelago en Vogt Landscape Architects tekenden het winnende wedstrijdontwerp voor een multifunctionele, iconische en energiezuinige maar ook letterlijk groene mobiliteitshub in Mechelen. Het transferium maakt de eerste fase uit van de herontwikkeling van de Keerdok- en Eandissite aan het Rode Kruisplein tot nieuwe stadswijk met 800 woningen. Het project vormt een onmisbare schakel bij het verder bevorderen van duurzame mobiliteit en infrastructuur in de Maneblussersstad.

De nieuwe mobiliteitshub is eigenlijk meer dan een parkeer- en reisvoorziening aan de rand van de stad. De expressieve constructie krijgt op het dak immers ook een publieke groene tuin en op een lager gelegen niveau een evenementenplein met zicht op de historische binnenstad. De sokkel krijgt dan weer een commerciële invulling en vormt samen met het met zorg ontworpen naastgelegen welkomstplein, het kloppende hart van de hub, een aantrekkelijke en levendige plint. Het parkeergebouw zal 537 parkeerplaatsen bevatten en 110 fietsenstallingen en moet de bestaande parkings op het Rode Kruisplein en aan de Carrefoursite vervangen.


Intelligent casco

De locatie vroeg om en krijgt een iconisch gebouw: een skeletstructuur met dragende buitenwanden, gematerialiseerd door x-en en verdiepingsvloeren met een vrije overspanning van bijna zeventien meter. Het energiezuinige gebouw – er komen onder meer elektrische laadpalen verbonden met zonnepanelen op het dak – werd vanuit een contextueel en toekomstbestendig perspectief ontworpen zodat het flexibel, polyvalent en aanpasbaar is. Het intelligente casco laat toe de bouwlagen op termijn een andere functie te geven. Maar de eerste invulling van de nieuwe landmark wordt dus kantoren, retail en parking.

De toekomstige mobiliteitshub is genomineerd voor de Publica Awards 2020 in de categorie Urban Development, Infrastructure & Mobility. De awards, waarvoor iedereen zijn stem kan uitbrengen op de website, zetten lovenswaardige overheidsopdrachten in de schijnwerpers. De uitreiking vindt plaats op 17 september 2020 in het Plaza Hotel in Brussel. Naast de publieksprijs maakt de nieuwe mobiliteitshub in Mechelen ook kans op de juryprijs. Het project is momenteel in uitvoering. De opening van het transferium is gepland in 2022.


Ook al 54 appartementen

Naast de bouw van de nieuwe mobiliteitshub op de Eandissite worden in de eerste fase ook al 54 appartementen van de hand van POLO Architects gerealiseerd op het Rode-Kruisplein, tegenover het nieuwe Van der Valk Hotel. Binnenkort gaan we met architectura.be dieper in op dat project in een apart artikel.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage