NET NIET. PXL Business Hub Hasselt (KRAS architecten, B+ architects & Denis Dujardin)

Bij Open Oproep OO4502 voor de vernieuwbouw van de huisvesting van de opleidingen Business, Digital en SyntraPXL en de nieuwbouw van een BusinessHub voor Hogeschool PXL in Hasselt, kwam het voorstel van LABORATOIRE en Sergison Bates architects als winnaar uit de bus. Ook KRAS architecten was bij een van de vijf geselecteerde ontwerpteams. Maar hun ontwerp - in samenwerking met B+ architects en Denis Dujardin - eindigde nipt tweede. Net niet dus. Maar desalniettemin bijzonder gesmaakt door de jury…

Het ontwerp van KRAS architecten, B+ architects en Denis Dujardin voor de nieuwe Business Hub voor de Hogeschool PXL in Hasselt presenteert zich als een uitnodigend gebouw, waarin wat zich binnen afspeelt, naar buiten toe een karakteristiek gezicht krijgt. Een interactieve bundeling van onderwijs, onderzoek en innovatie op één locatie in een herkenbaar, aansprekend gebouw.

 

Transparante gevels

De transparante gevels maken de creativiteit en grensverleggende ontwikkelingen op vlak van digital experience en mixed learning duidelijk zichtbaar. De centrale mercado met tribunetrap loopt ook verticaal door het hele gebouw en mondt uit in de overkoepelende metalen dakstructuur, die een meervoudige functie heeft.

Het gebouw krijgt hierdoor een sterk visuele bekroning, die vrij invulbaar en aanpasbaar is. De dakstructuur is ook drager van PV panelen en een bewegende lichtkrant, waarop in real time aankondigingen of performanties van dit energiepositief gebouw kunnen getoond worden.

 

Mercado met tribunetrap

De mercado met tribunetrap en de verder oplopende trappen en passerelles zorgen ervoor dat studenten van verdieping naar verdieping ‘hoppen’ en zo onderweg geïnspireerd worden door de onderzoeksprojecten waar anderen mee bezig zijn.

De route door het gebouw stimuleert het gebruik van de trap, zorgt voor gezonde nieuwsgierigheid, informele kennisverwerving, en een doelgerichte demonstratie van onderzoek, en dit alles binnen een levendige, professionele ambiance tussen de lesuren door.

 

Modulair concept

Het gebouw is een toonbeeld van duurzaamheid en circulair bouwen. De consequent modulaire opzet die reeds in de bestaande gebouwen aanwezig is, wordt doorgezet in het nieuwbouw-gedeelte. Hier opteren de architecten voor een demontabele betonnen draagstructuur met grote overspanningen van geprefabriceerde betonnen welfsels. Daardoor ontstaan grote kolommenvrije ruimtes voor co-creatie, met een ruime vrije hoogte, vrije vloeren die opsplitsbaar en flexibel in te richten zijn.

 

Leerplekken op maat

Door de modulaire structuur van het gebouw is het nu én in de toekomst steeds aan te passen aan de wensen van de gebruikers, zodat het altijd maximaal bijdraagt aan en ondersteunt in de optimalisatie van werk- en leerprocessen van de gebruikers. Docenten kunnen ruimtes ‘customizen’ met een mix aan leervormen en ruimtelijke opstellingen, zoals groepswerk aan tafeleilanden, leslokalen, living labs, concentratieplekken en ontmoetingsplekken.

Bron: KRAS architecten
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners