Doorzoek volledige site
21 september 2016 | KEVIN MOENS

Herinrichting Standaertsite Ledeberg

Illustratie | murmuur architecten
Illustratie | murmuur architecten
Illustratie | murmuur architecten
Illustratie | murmuur architecten
Illustratie | murmuur architecten
Illustratie | murmuur architecten
Illustratie | murmuur architecten
Illustratie | murmuur architecten
Illustratie | murmuur architecten
Illustratie | murmuur architecten

De tijdelijke vereniging murmuur architecten, carton123 architecten, H110 architecten en ingenieursatelier Arne Deruyter en AE architecten neemt de herinrichting van de Standaertsite in Ledeberg voor zijn rekening. Sogent gaf de opdracht om de terreinen van de  voormalige doe-het-zelfzaak om te vormen tot een buurtpark en ontmoetingsruimte.

Het ontwerpvoorstel behoudt in het centrum van de site de ‘mooiste’ loods met fijne vakwerkspanten en herstelt deze in ere. Het wordt een groot slank gebouw dat dwars op de as van het hele terrein staat. Deze loods moet het kloppend hart van de site vormen waar heel wat buurtactiviteiten zullen doorgaan.

 

Polyvalente ruimtes

Het ontwerp vormt de bestaande vakwerkloods om tot een geheel van verschillende polyvalente ruimtes die de buurtbewoners kunnen gebruiken. De ateliers en de grotere zalen lenen zich tot allerlei doeleinden  zoals drinkgelegenheid, schildersateliers, fietsenherstelplaats, yoga-ruimte, ...

 

Luifel

Vanuit de loods hebben de bezoekers een overzicht over een groot deel van het park. Aanvullend komt aan de zijde van de Hilarius Bertolfstraat een grote, heldere, open luifel die plaats kan bieden voor activiteiten die minder nood hebben aan verwarming zoals buurtfeesten, marktjes, etc.

De toegangen naar de site aan de H. Bertolfstraat en de Hoveniersstraat worden volledig groen en open. Vanaf de Hoveniersstraat bereikt men via de buurttuin de loods. Bomen, bessenstruiken en bloemenrijke grasvelden wisselen er elkaar af. Hier en daar zorgt het ontwerp voor grotere bomen met zitplekken onder de kruinen.

 

Groene oase

Via beide toegangen kunnen buurtbewoners wandelen naar de zonnige binnentuin tussen de loods en de luifel. Daar ontmoeten ze elkaar in een groene oase. Zitplekken worden afgewisseld met plantenbedden. Door ‘eigen kweek’ te vermengen met bloeiende en geurende planten, wordt het een ‘lusttuin’ voor mens, flora en fauna. Ook allerhande spelprikkels vinden een plek in het park: moestuinen, schommels, podium, waterspeelplek en pluktuinen.

GERELATEERDE DOSSIERS