Doorzoek volledige site
28 maart 2019

Dierenasiel Schoten gaat op in het landschap

Illustratie | TEEMA architecten

TEEMA architecten ontwierp een dierenasiel in Schoten. Het nieuwe project wordt landschappelijk in een heuvel naast het kanaal Schoten-Dessel, ingebed door de kennels en het hele gelijkvloers in een groene heuvel te verwerken. Het gebruik van een intensief groendak dat tegelijk ook loopweide voor de honden is, voorkomt klankoverlast van blaffende honden, maximaliseert waterinfiltratie en zorgt voor een goede isolatiewaarden en thermische inertie. Het ontvangstgebouw telt twee niveaus en steekt op die manier met slechts één verdieping boven de groene heuvel uit.

Het project betreft een dierenasiel voor honden en katten. Er worden 16 ruime hondenhokken voorzien waarvan er drie kunnen uitgebreid worden tot roedelren. De kattenverblijven bevinden zich grenzend aan het ontvangstgebouw en bieden plaats voor 17 katten. Op  de eerste verdieping van het hoofdgebouw worden drachtige katten en hun kittens opgevangen. Afgezonderd van het hoofdgebouw wordt een quarantainegebouw gerealiseerd waar plaats is voor zieke of revaliderende dieren. Verder bevat het project de nodige ondersteunende functies zoals opslagruimte, wasruimte, ruimte voor personeel…


Diervriendelijk en gebruiksvriendelijk

‘Het was een uitdaging om een hedendaagse diervriendelijke en gebruiksvriendelijke benadering te geven die landschappelijk op deze plek van betekenis zou kunnen zijn’, klinkt het bij TEEMA architecten. ‘Met het beperkte budget dat voorhanden was, wilden we een andere kijk op dierenopvang creëren en een landschappelijk bijzondere toegangspoort maken aan een van de toegangswegen tot Schoten.’

Het dierenasiel is voor een stuk een ‘non-architectuur’, meer landschap dan gebouw. Het project gaat op in de omgeving zonder het te willen verstoppen. Voor het onderbrengen van de dierenverblijven werd gezocht naar een goed evenwicht tussen enerzijds het praktisch gebruik voor de verzorgers (gebruik van sassen, kattenhokken op hoogte,..) en anderzijds het welzijn van het dier (voldoende ruimte, mogelijkheid om met andere dieren samen te zitten, rustigere plekken zonder prikkels,…).


Duurzaam

Het intensief groendak bevordert de isolatiewaarden en de infiltratie van regenwater. Het materiaal van het bovengronds volume bestaat uit hout (FSC-gekeurd) en hoog rendementsglas. Op het dak van dit hoofdvolume worden zonnecellen geplaatst. Verdere energiewinning gebeurt via een warmtepomp en/of een warmtenet in oprichting vanuit de buurt. Koelen gebeurt zonder airco met voorgekoelde lucht via de ondergrond.