Doorzoek volledige site
29 mei 2019 | EMILY NEES

Driehoekig kantoorgebouw Schellen Architecten laat natuur binnen

Kantoorgebouw De Ceuster Illustratie | © unbuiltarch
Kantoorgebouw De Ceuster Illustratie | © PSG Studio
Kantoorgebouw De Ceuster Illustratie | © PSG Studio
Kantoorgebouw De Ceuster Illustratie | © PSG Studio
Kantoorgebouw De Ceuster Illustratie | © PSG Studio
Kantoorgebouw De Ceuster Illustratie | © PSG Studio
Kantoorgebouw De Ceuster Illustratie | © PSG Studio

Schellen Architecten tekende het nieuwe kantoor van De Ceuster en koos voor een driehoekige vorm. Het doel? Het bouwperceel maximaal benutten. Bovendien is de constructie bijna-energieneutraal (BEN). De slimme zonwering, zonnepanelen, warmtepomp, doorgedreven isolatie en het compacte ontwerp zorgen daarvoor. Interieurarchitect Eef Debeuf stond in voor de kantoorinrichting. Ludo Dierckx realiseerde de tuinaanleg. 

Het compacte, driehoekige gebouw benut de vorm van het perceel maximaal. Het ontwerp speelt in op de zuidwestelijke oriëntatie en het aanwezige reliëf. De constructie is als het ware ingebed in een helling en daardoor verankerd in zijn omgeving. In dit project voeren de binnen- en buitenkant een dialoog. De natuur en planten zijn sterk aanwezig. Dat is niet onlogisch, aangezien De Ceuster actief is in de tuinbouwsector. De grote glazen gevel brengt de natuur van buiten naar binnen en laat een zee van licht toe. Die glaspartij vormt ook een verbinding met de groene heuvels, de vijver en de beplanting. Om het comfort te behouden, is de ruimte voorzien van zonlicht gestuurde lamellen die de warmte buiten houden.

 

Bijna-energieneutraal

Bovendien is er tijdens de ontwerpfase extra aandacht besteed aan energiezuinigheid. “In samenwerking met bouwgroep Van Roey en studiebureau boydens engineering hebben we een bijna-energieneutraal kantoorgebouw gecreëerd”, vertelt Inge Verdoodt, projectarchitect bij Schellen Architecten. “Naast de slimme zonwering, de zonnepanelen, het compacte ontwerp en een doorgedreven isolatie kozen we voor betonkernactivering om te verwarmen en te koelen.” Naargelang het seizoen is het mogelijk om warmte of koude uit het grondwater te halen. Een warmtepomp stuurt dan koud of warm water via buizen in de massa van de betonplaten.

“Het is een duurzaam en onderhoudsvriendelijk systeem dat de leefbaarheid van het gebouw bevordert, omdat er geen onaangename airco nodig is”, zegt architect Reginald Schellen. “Een kantoorgebouw moet dan ook in de eerste plaats medewerkers en bezoekers een aangename ervaring bezorgen.”

 

GERELATEERDE DOSSIERS