Doorzoek volledige site
05 juni 2019

Extensieve groendaken voor Residentie Jean-Baptist van Mertens-architecten

Illustratie | Custombuild
Illustratie | Custombuild

Projectontwikkelaar Custombuild heeft deze week zijn gloednieuwe woonproject “Residentie Jean-Baptist” aan het Pastoor Verwilghenplein in Haasdonk gelanceerd. Residentie Jean-Baptist is een vervolg op het succesverhaal van Residentie Tassijns aan de overkant van het plein. De namen van beide residenties verwijzen naar de historische figuur ‘Jean Baptist Tassijns’ die als kantonvoorzitter op het einde van de 18de eeuw zijn bureau had in het oude gemeentehuis op het Pastoor Verwilghenplein en die tijdens de beruchte Boerenkrijg verraderlijk vermoord werd. Het nieuwe woonproject in wording, bestaande uit 17 ultramoderne appartementen en 3 exclusieve penthouses, wordt een ecologisch verantwoorde nieuwbouw met energiezuinige woonunits en extensieve groendaken die harmonieus afsteken met de achterliggende velden. Het is ontworpen door Mertens-architecten

Indeling woonproject

Residentie Jean-Baptist zal opgetrokken worden op een hoekperceel van 2.531 m2 aan het Pastoor Verwilghenplein. Vooraan bevindt zich het charmante en levendige dorpsplein en achteraan hebben de bewoners zicht op de velden en de rustige fietsdoorsteek de Peerkenswegel.
Het wooncomplex bestaat uit 20 energiezuinige appartementen waaronder 17 ultramoderne appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers en een privéterras, én 3 exclusieve penthouses. Op het gelijkvloers bevinden er zich 5 appartementen waarvan 3 met een eigen tuin. Op de eerste en de tweede verdieping zijn er telkens 6 appartementen met een privéterras, en op de derde verdieping zijn er 3 exclusieve penthouses, elk met een groot terras;

In de gemeenschappelijke zone wordt een ruime, overdekte fietsenstalling voorzien. De bewoners krijgen bovendien twee elektrische deelfietsen ter beschikking die ze gratis mogen gebruiken. Daarnaast wordt er tevens een openbare fietspomp langs het fietspad naast het gebouw geplaatst om ongemakken zoals een platte band te vermijden. Verder is er ook een ondergrondse garage met twintig autostaanplaatsen en twintig bergingen die apart door de bewoners aangekocht kunnen worden. Elke staanplaats biedt de mogelijkheid om een elektrische wagen op te laden.
 

Duurzame architectuur

Residentie Jean-Baptist wordt een ecologisch verantwoord wooncomplex met energiezuinige woonunits en extensieve groendaken die harmonieus afsteken met de achterliggende velden. Ook de architectuur van het gebouw wordt mooi geïntegreerd in de omgeving dankzij de juiste combinatie van materialen: lichtgrijze gevelsteen, elegante zinkpartijen en fijn buitenschrijnwerk geven het project niet enkel een esthetische meerwaarde, maar scoren ook hoog op het vlak van duurzaamheid. Verder zorgen de enkele vooruitstekende terrassen, een terugwijkende dakverdieping en de dakkapellen in de achtergevel voor een algeheel, speels en dynamisch karakter. De extensieve groendaken zorgen daarenboven voor een ‘groene toets’ met een begroeiing van onderhoudsarme sedumplanten (zowel inheemse als uitheemse soorten voor een bonte mix van kleuren, planthoogten en bloeiperiodes), lage grassen en vetplanten.

Het architecturale ontwerp van Residentie Jean-Baptist, opgemaakt door Mertens-architecten uit Stabroek, werd dusdanig geconcipieerd zodat drie elementen absoluut centraal zouden staan in de beleving: ruimte, licht en gezelligheid. Daarnaast is ook al het nodige hedendaags comfort aanwezig en gebeurt de afwerking met duurzame materialen en bijzondere aandacht voor kwaliteit en leefbaarheid. “Energiezuinige verwarming, vooruitstrevende verluchtingstechnieken, perfecte isolatie,… zijn slechts enkele energiezuinige toepassingen van deze ecologisch verantwoorde nieuwbouw”, aldus Sébastien François, één van de medezaakvoerders van Custombuild. “We benadrukken dat alle appartementen een E-peil van 30 hebben. BEN-gebouwen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Bovendien wordt er overal vloerverwarming voorzien.”

De eigenlijke werken van Residentie Jean-Baptist vangen aan in het voorjaar 2020. De oplevering van het project wordt voorzien rond het voorjaar 2022.

GERELATEERDE DOSSIERS