Doorzoek volledige site
06 juni 2019 | LIESBETH VERHULST

Woonproject Dockside zet in op collectieve kwaliteiten (TRANS, V+, ms-a)

Illustratie | TRANS architectuur | stedenbouw
Illustratie | TRANS architectuur | stedenbouw
Illustratie | TRANS architectuur | stedenbouw

De Brusselse kanaalzone krijgt er een nieuw woonproject bij: Dockside, naar een ontwerp van TRANS architectuur | stedenbouw i.s.m. V+ en MSA. Het complex trekt de kaart van collectieve kwaliteiten met ruimte voor ontmoeting, zoals een uitgestrekte passage op het gelijkvloers, een collectieve ruimte en bibliotheek en een dakboerderij. De ontwerpers creëerden bewust een kwaliteitsvolle interieurwereld om rust te creëren aan het drukke Saincteletteplein. Het compacte gebouw is zo vormgegeven dat er in een later stadium een andere invulling aan kan gegeven worden.

Het bouwprogramma omvat in hoofdzaak woonfuncties met een zeer divers aanbod gaande van kleine studio’s tot drieslaapkamerappartementen, verspreid over vijftien bouwlagen. Het concept is opgevat als een woonvorm waarbij sterk is ingezet op de collectieve kwaliteiten van het gebouw, die verschillende facetten van het wonen ondersteunen. “Het komen en gaan van de bewoners zal niet in een kleine inkomhal gebeuren, maar in een ruime, bijna stedelijk aandoende passage, die ook als gebruiksruimte kan ingezet worden en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten”, vertelt Bram Aerts, mede-zaakvoerder van TRANS. “Het is een ruimte tussen de stad en het wonen, waar veel natuurlijk daglicht zal toekomen.” In deze passage zijn twee grote liften voorzien waarin meerdere fietsen kunnen meegenomen worden naar de bovenverdiepingen. Daar kunnen ze in de collectieve fietsstallingen gestald worden of voor de deur van de appartementen. De woningen zijn namelijk bereikbaar via ruime gaanderijen, die opnieuw ontmoeting bevorderen.

Boven het retailgedeelte is op de eerste verdieping een grote collectieve ruimte ingericht. Die kan gebruikt worden door de bewoners voor feesten of bijeenkomsten, en door externen zoals de bedrijven die gevestigd zijn in de kantoren in het gebouw. Daarboven is de woonfunctie vormgegeven. De wooneenheden zijn ingericht rond een groot atrium dat meerdere bouwlagen omvat. Bewoners kunnen tevens terecht in de gedeelde bibliotheek en de dakboerderij die uitzichten biedt over Brussel in alle windrichtingen.


Ruimte teruggeven aan de stad

“Dockside is een eenvoudig, ietwat gedrongen bouwvolume waarmee we willen verwijzen naar de pakhuizen langs het kanaal”, aldus Bram Aerts. “Door de eerder rechthoekige en lage vorm hebben we een gedeelte van de site kunnen teruggeven aan de stad. In plaats van het opzoeken van de volledige perimeter van het perceel, hebben we nagedacht welke vorm in de stad op die plek nodig was. Alles wat we niet nodig hadden, hebben we teruggegeven aan de stad. Het bijschaven van de site gebeurt op heel strategische plekken waardoor we belangrijke zichtlijnen creëren vanuit de straten van Molenbeek naar het kanaal toe en omgekeerd.”


Interieurwereld brengt rust

“De locatie van Dockside is niet vanzelfsprekend omdat ze een antwoord moet bieden op meerdere schaalniveaus: enerzijds vullen we een plek langs het kanaal in, langs een van de drukste kruispunten van Brussel, aan de Leopold II-laan en het Saincteletteplein. Daar werd terecht gevraagd om een antwoord te bieden op schaal van die ruimte”, vult Bram Aerts verder aan. “Anderzijds bouwen we op de schaal van het wonen; een heel kwetsbare activiteit die we op een erg drukke plek in Brussel laten landen. Vandaar hebben we een hele interieurwereld gecreëerd die rust brengt in het bouwblok, op een van de drukste kruispunten van het land.”

 

Duurzaam en circulair

De betonnen structuur van het gebouw wordt bekleed in baksteen en architectonisch beton voor de plint. Er is bewust gekozen voor een eenvoudig materialenpallet dat de tand des tijds moet kunnen doorstaan. Verder beantwoordt Dockside aan de strengste eisen op het vlak van energieprestatie die in het Brussels Gewest worden gehanteerd, onder meer dankzij de doorgedreven isolatie, de centrale stookplaats met warmtepomp, pv-panelen en het groendak.

“De sterkte van ons ontwerp is dat Dockside niet met nadruk een residentieel project wil verbeelden. Het is geen typisch residentieel gebouw met terrassen rondom, noch een standaard kantoorgebouw. Er is heel hard nagedacht over het technisch concept zodanig dat het gebouw kan worden omgevormd naar een andere invulling en dus een kwaliteit biedt voor Brussel op lange termijn”, aldus Bram Aerts.