Doorzoek volledige site
12 juni 2019

Beheerste reconversie van oude staatsschool creëert nieuwe naschoolse speelomgeving (B-ILD)

Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | B-ILD
Illustratie | B-ILD

B-ILD is jong en Brussels. In een gedeelde kantoorruimte timmert B-ILD aan een duurzame toekomst onder het motto ‘durf moeilijk doen’. Want de beste weg is niet altijd de gemakkelijkste. Dat bewijst ook de buitenschoolse kinderopvang die B-ILD realiseerde in Kortemark. Het bureau overtuigde de bouwheer om de structuur van het oude schoolpaviljoen zoveel mogelijk te behouden in plaats van af te breken. B-ILD is vorige week bekroond met de Jo Crepain Prijs 2019 in de categorie Beloftevol Startend Architectenbureau.

Grenzend aan de dorpskern van de landelijke gemeente Kortemark prijkt sinds kort een nieuwe suburbane woonontwikkeling die een oud staatsschooltje omsluit. Het team van B-ILD architecten greep de uitbreidingsvraag voor kinderopvang van de gemeente aan om het oude prefab paviljoen uit te puren tot een luchtige en lichtrijke speelomgeving, in een groene plek die ademruimte schept te midden van de nieuwe verkaveling.

 

Uitgepuurde en frisse verschijning

De structuur van het paviljoen bestaat uit een strak ritme van balken en kolommen, omkleed met dito prefab gevelelementen. B-ILD kon de gemeente overtuigen deze basis te behouden en zo het bouwbudget te beperken zonder aan ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid in te boeten. De bouwfysische renovatie van de gebouwschil, die werd bekleed met strakke witte strengpersstenen, zet in op de creatie van een uitgepuurde en frisse verschijning die tussen de nieuwe vrijstaande woningen voor herkenning moet zorgen. De gevel krijgt door haar materiaalkeuze, haar schrijnwerk en beglazing zelfs een graad van abstractie wanneer hij opgaat in de grijswitte luchten. De gevel vormt samen met een strakke betonnen speelvloer een nieuw canvas voor het kinderspel.


Zeshoekig volume

Binnenin doet B-ILD één sterke interventie: een houten zeshoekig volume wordt vanuit het hart van het gebouw opgespannen over de twee tructurerende binnenwanden heen. De zeshoek verzamelt alle serviceruimtes van het kinderopvangprogramma in zich. Rondom rond ontstaat vervolgens een genereus continuüm aan luchtige en lichtrijke verblijfruimtes, gaande van een taps uitlopende inkomzone, over een brede leefgroep en weer terug naar een stille huiswerkklas. De zeshoek zorgt op die manier voor een spannende én akoestische buffer tussen beide leefgroepen in. Twee leesnissen en een doorkijkraam naar de werkkeuken geven het geometrische volume een speelse toets. De blonde houttekening van de multiplexpanelen en de rode soepele vloerbekleding zorgen voor een warme aankleding die mooi contrasteert met de betonnen dakbalken.


Budgetreflex

De budgetreflex van het architectenteam laat zich voelen van in de globale renovatievisie op het project (beperken van afbraak en grondverzet, hergebruik van structuur en funderingen) tot in de hands-on keuze van de afwerkingsdetails.