Doorzoek volledige site
12 juni 2019

Compagnie-O architecten voltooit Nieuw Administratief Centrum in Brasschaat

Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde

In Brasschaat heeft een voormalige drukkerij plaatsgeruimd voor een Nieuw Administratief Centrum (NAC), naar een ontwerp van Compagnie-O architecten. Het oude gemeentehuis werd heringericht en vormt samen met het NAC een campus voor gemeente en OCMW. Het Nieuw Administratief Centrum biedt plaats aan de frontoffice, kantoren, vergaderzalen, drukkerij en een ondergrondse parking.

Het NAC is ontworpen als een intelligente casco betonstructuur met vides en dubbelhoge ruimtes. De frontoffice op het gelijkvloers wordt bewust verbonden met de backoffice op de verdiepingen. Deze verbinding doch psychologische afstand brengt de burger en dienstverlener in contact met elkaar. De casco structuur wordt ingevuld met lichte scheidingswanden die het gebouw opdelen in open landschapskantoren en afgesloten kantoren, spreekkamers, vergaderruimtes, enzovoort.


Openheid

“Een van de belangrijkste ontwerpmatige insteken is de openheid in het gebouw, de link en tegelijkertijd de gewenste en geslaagde scheiding van front- en backoffice. Deze openheid in combinatie met een aangename daglichttoetreding via de volledig beglaasde gevels en het centrale daklicht en in combinatie met een aangename akoestiek zorgen voor een optimale werkomgeving”, aldus de architecten.

De volledig beglaasde gevel is een combinatie van houten gordijngevelschrijnwerk, een aluminium voorzetgevel met enkele beglazing van 6 meter hoog en houten ramen in de kantoren. In de spouw is mobiele zonwering in de vorm van lange witte 6 meter hoge gordijnen voorzien. De volledige structuur van het gebouw werd uitgevoerd in zichtbetonnen kolommen en wanden en zichtbetonnen cassettevloeren. Voor de vloeren werd in de backoffice een op maat gemaakt turquoise projecttapijt ontwikkeld.


Flexibel bouwen

In eerste instantie is het gebouw ontworpen als een intelligente casco structuur. Binnen deze structuur is ook een bepaalde flexibiliteit in de technieken voorzien zodat wijzigingen in de werking van het gebouw mogelijk worden gemaakt in de toekomst. Het gebouw wordt verwarmd op biomassa, meer bepaald de houtsnippers afkomstig van het eigen laanbomenonderhoud. In de kelder is ruimte voorzien voor 50 m3 houtsnippers.
 

Uitdagend project

Tijdens het ontwerp werd een zeer intense participatie met alle betrokkenen vooropgesteld. Aan de hand van workshops kregen alle verschillende diensten en personeel inspraak bij de verdere uitwerking na het wedstrijdontwerp. Een belangrijke uitdaging tijdens zowel het ontwerp als de realisatie van het gebouw was de ver doorgedreven coördinatie van architectuur, stabiliteit en technieken, ook in combinatie met akoestiek (meer bepaald nagalmtijd) van de landschapskantoren en de vides. Ook het zeer complexe gevelontwerp was een heuse uitdaging zowel tijdens ontwerp als uitvoering.