Doorzoek volledige site
25 juni 2019 | FILIP VAN DER ELST

Thermisch behandeld essen speelt hoofdrol in open en ecologisch kantoorgebouw

Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier
Illustratie | © Carpentier

De werknemers van het West-Vlaamse familiebedrijf Zoutman, gespecialiseerd in de productie en verwerking van zeezout, namen begin 2019 hun intrek in een gloednieuw en state-of-the-art hoofdkwartier in Roeselare. Zoutman koos voor een ecologisch verantwoord gebouw, naar een geïnspireerd ontwerp van CAAN Architecten. De milieuvriendelijke en onderhoudsvriendelijke houtsoort HOTwood essen van Carpentier levert een extra bijdrage aan de duurzaamheid van het project.

Zoutman verwerkt jaarlijks 300.000 ton zout, zowel voor toepassingen in de voedingssector als zout voor waterbehandeling, veevoer en landbouw. De terminal van Zoutman die in de haven van Gent staat, is de grootste zoutterminal van alle Europese zeehavens. Deze heeft een capaciteit voor meer dan 300.000 ton zeezout. Aangezien Zoutman de voorbije jaren sterk is gegroeid, drong een verhuis zich op. Het familiebedrijf liet zijn oog vallen op een site langs het kanaal Roeselare-Leie. Het gebouw moest flexibel opgevat zijn, om een eventuele toekomstige groei aan te kunnen. Zoutman stelde daarnaast een heldere en gestructureerde interne zonering voorop.

 

Houten boxen

CAAN Architecten doorbrak de neutraliteit van het skeletgebouw door het inbrengen van drie goed gepositioneerde houten boxen, waardoor er op de drie kantoorvloeren verschillende zones gecreëerd worden. Op het gelijkvloers bevindt zich de inkomhal en receptie. Een royale spiltrap geeft toegang tot de eerste verdieping. Daar is de boardingroom terug te vinden, in de houten box op de hoek. Op de tweede verdieping zijn twee vergaderzalen gevestigd. Verder bevinden zich centraal op iedere verdieping ook een koker met lift, technieken, toilet en kitchenette. Een royale trap langs de achtergevel zorgt voor een vlotte verbinding tussen de kantoorvloeren.

 

Open kantoor

Roel Cocquyt (CAAN Architecten) licht het ontwerp toe: “Het was vooral de bedoeling om een open kantoor te creëren, zonder afgesloten gangen, trappenhuizen of liftsassen. Er is geen eenduidig parcours in het gebouw, waardoor de interactie en het contact tussen de verschillende diensten versterkt worden. Het was een uitdaging om met de principes van een industriegebouw, waarbij de ruwbouw zichtbaar blijft, te voldoen aan een hedendaags kantoor. Zowel langs de binnen- als de buitenzijde is voldoende fijne afwerking voorzien.”

Duurzaamheid was een belangrijke doelstelling in de realisatie. Zo werd er gebruik gemaakt van warmtepompen voor verwarming en koeling, en ledverlichting. “Bovendien is de glasgevel van het gebouw naar het noorden gericht. Zo wordt oververhitting maximaal beperkt. De noordgevel kijkt ook mooi uit op een groene gordel van bomen”, aldus Cocquyt.

Cocquyt noemt de mix van warme materialen en een industriële look als één van de troeven van het project: “De rationaliteit van een industriebouw en de uitstraling van het beton gaan een interessante Cocquyt noemt de mix van warme materialen en een industriële look als één van de troeven van het project: “De rationaliteit van een industriebouw en de uitstraling van het beton gaan een interessante combinatie aan met de meer zachte, verfijnde materialen, zoals het hout, tapijt en meubilair.”

 

HOTwood essen

Eén van die zachte materialen is de ecologische houtsoort HOTwood essen van Carpentier, die werd gebruikt voor de wandbekleding in het interieur en het parket. HOTwood staat voor ‘Heated Outdoor Timber’. In dit specifieke geval ging het om Europees essen, dat verwarmd werd tot 215 °C. Dit gebeurt met stoom om scheuren en barsten in het hout tegen te gaan. Dat resulteert in een duurzaamheidsklasse I, en zorgt ervoor dat het hout beter bestand is tegen vocht en houtrot. Ook de mooie, warme kleur springt in het oog. Het hout is bovendien vormvast en stabiel en behaalt een rendement van 100%. HOTwood is zo een interessant en vooral milieuvriendelijk alternatief voor het prijzige, tropisch hardhout.

Het thermisch behandeld essen werd in het nieuwe hoofdkantoor van Zoutman geplaatst door Holvoet gebroeders. Cappelle Parketvloeren uit Tielt nam de plaatsing van het parket in HOTwood essen op zich.

GERELATEERDE DOSSIERS