Doorzoek volledige site
28 juni 2019

Knalgeel strandpaviljoen kleurt kustlijn Knokke-Heist (Compagnie-O + John Körmeling)

Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van De Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde
Illustratie | Tim Van de Velde

Op het strand van Knokke-Heist valt deze zomer ook wat anders te beleven dan zonnekloppen en pootjebaden. Compagnie-O architecten bouwde er i.s.m. John Körmeling een licht, jolig en transparant strandpaviljoen, dat dienst doet als veiligheidspost voor de verschillende hulpdiensten op het strand. Haar knalgele huid is van op afstand herkenbaar langsheen de grijze kustlijn.

De nieuwe veiligheidspost staat op het enige stuk concessievrij strand ter hoogte van het toerismekantoor in Knokke-Heist. Het gebouw omvat een coördinatiepost voor de redders, strandpolitie en brandweer, logistieke en personeelsruimtes, publieke toiletten en een eerstehulppost. Een uitkijkpost op verdieping (het reddersnest) biedt uitzicht over de kilometerslange dijk en waterlijn.


Niet-gebouw

De veiligheidspost, met haar introverte programma, is ingepland voorbij de uiterste bouwlijn van België: voorbij de ‘Atlantische Muur’ van appartementen, op het strand. In samenwerking met John Körmeling werd het uitgangspunt het ontwerp van een niet-gebouw. Op afstand leest het eerder als een strandspeeltje, of een weggezakte zeeboei. Toch omvat het een volledig uitgeruste en operationele hoofdpost, met de universele kleur van de redders en met doorwaadbare kern. De gele ronde organiseert alles als een compacte, efficiënt geoliede machine.


Publiek toegankelijk

Wat met gemak een zwaar, gesloten beveiligingsgebouw had kunnen worden, is een licht, jolig en transparant strandpaviljoen geworden. Als strandpaviljoen neemt de veiligheidspost dan ook actief deel aan het publieke strandgebeuren. Haar knalgele huid is van op afstand herkenbaar langsheen de grijze kustlijn en dankzij een publieke doorsteek erdoorheen en een doorgedreven transparantie binnenin, is de veiligheidspost en haar werking vrijwel volledig toegankelijk voor het publiek(e oog). Strandganger en hulpverlener staan zo op gelijke voet in direct contact met elkaar, wat niet alleen veiligheid maar ook vertrouwen induceert. Een kleurrijk antwoord op een grijze vraag. 
 

Afgestemd op zeeklimaat

“Het specifieke programma vroeg intense samenwerking met het gemeentebestuur en de verschillende eindgebruikers om de juiste techniciteit te bekomen”, klinkt het bij Compagnie-O architecten. “Doorheen het hele ontwerp- en bouwproces werden daardoor intense communicatielijnen aangehouden. Materiaal-technisch lag de grootste uitdaging in de locatie: duurzaam bouwen aan de kust houdt in dat alle componenten en bouwdetails een off-shore kwaliteit moeten krijgen die kan weerstaan aan stormweer, ziltige lucht en een continue zandstraling. De combinatie met de ambitie een extrovert, licht en open paviljoen te ontwikkelen was geen evidentie.”

"Hoe poëtisch het ook ware, van een veiligheidspost wordt verwacht dat deze niet weg erodeert met eb en vloed, maar zo lang mogelijk performant en operationeel blijft. De bouwtechnieken, -materialen en -details werden uitgewerkt om in een zeeklimaat een lang leven gegund te zijn en bieden tegelijkertijd al het moderne werkcomfort. Ze werken zo goed mogelijk mee met het klimaat (natuurlijke plafondventilatie, omkeerbare lucht-lucht warmtepomp)."

Verder werd de gele ronde afgewerkt in een polyurea-coating: een kunststof coating die veelal in maritieme context toegepast wordt, maar in dit project ook een esthetische dimensie kreeg. Het materiaal laat toe een naadloze 'huid' te bekomen, die volledig wind-, water- en hufter-proof is. Alle stalen componenten (schrijnwerk, staalskelet reddernest, balustrades en trappen, …) kregen een veelvuldige coating, wederom met bewezen duurzaamheid in zeeklimaat.