Doorzoek volledige site
23 oktober 2019 | WOUTER POLSPOEL

Nieuwe vleugel Design Museum Gent: jury kiest ontwerp TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST

Illustratie | TRANS architectuur | stedenbouw
Illustratie | TRANS architectuur | stedenbouw
Illustratie | Design Museum Gent

Het Design Museum Gent opent in 2023 een nieuwe vleugel. Een onafhankelijke jury koos voor het ontwerp van een drieledig team bestaande uit TRANS architectuur | stedenbouw, Carmody Groarke en RE-ST. “Geen spektakelarchitectuur, maar een bescheiden landmark die perfect in het bestaande straatbeeld past”, omschrijft de jury het ontwerp. Het gebouw komt op de plaats waar nu de bekende wc-rol staat en zal de bestaande gebouwen van het museum met elkaar verbinden.

De nieuwe vleugel wordt DING gedoopt, wat staat voor Design in Gent. Het gebouw komt op het braakliggend terrein aan de Drabstraat, dat vooral gekend is van de monumentale wc-rol die er sinds 2004 pronkt, met de boodschap ‘De pot op!’, omdat het stadsbestuur destijds weigerde centen uit te trekken voor een nieuw gebouw. Naast expositieruimte, zal het nieuwe gebouw onder meer ook een shop en horecagelegenheid bevatten. Het vormt de schakel tussen de twee bestaande gebouwen en zal ook fungeren als gastvrije ontmoetingsruimte – de toegang is gratis.


Speels dakvolume

Design Museum Gent en gedelegeerd bouwheer sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf, gingen vorig jaar op zoek naar een ontwerpteam via de Open Oproep van de Vlaamse bouwmeester. Uit 96 inzendingen werden vijf teams geselecteerd die een ontwerp mochten indienen. De keuze van de jury viel op de inzending van het team bestaande uit TRANS architectuur | stedenbouw uit Gent, het Londense Carmody Groarke en RE-ST uit Antwerpen.

De jury omschrijft het ontwerp als “geen spektakelarchitectuur, maar een bescheiden landmark die zich perfect in het straatbeeld inpast.” Het ontwerp stelt een sober volume voor in één materiaal. De grote openingen in de gevel maken van de gelijkvloerse bouwlaag een gastvrije ontmoetingsplek voor alle Gentenaars. De activiteiten die er zullen plaatsvinden, zijn van buitenaf te zien. Opvallend is het speelse dakvolume, dat een nieuw ritme introduceert in de cadans van de hellende daken in de omgeving. Het dakvolume heeft geen voor- of achterkanten, maar is ‘alzijdig’ en opent zich uitnodigend naar de stad. De loft op de vierde verdieping zal als publiek balkon bezoekers een prachtig zicht op de stad bieden.
 

Opvallend is het speelse dakvolume, dat een nieuw ritme introduceert in de cadans van de hellende daken in de omgeving. De loft op de vierde verdieping zal als publiek balkon bezoekers een prachtig zicht op de stad bieden.


Ook over de lange termijn is nagedacht. Het ontwerp is aanpasbaar en modulair. Het gebouw zal ook voorzien zijn op ICT- en IOT-implementaties, smart building management en verdere digitale ontsluiting.


Zien en gezien worden

“Het ontwerpteam heeft de sociale, participatieve, en technologische uitdagingen van het museum goed begrepen”, vertelt Katrien Laporte, directeur van Design Museum Gent. “Zien en gezien worden waren belangrijke parameters. Het gebouw ziet de stad en omgekeerd. Het ontwerp zal ons helpen om onze ambitie als een ‘community sense making museum’ te realiseren, een museum dat future proof is en zinvol voor de hele gemeenschap. Met de nieuwe vleugel zal het museum nog meer een plek zijn waar de bezoeker de collectie op een interactieve manier kan leren kennen en waarbij technologie die beleving nog kan versterken.”

“Een troef van het museum is de link tussen verleden, heden en toekomst”, vult Sami Souguir, schepen van Stadsontwikkeling, Cultuur en voorzitter van sogent, aan. “En die zal in de toekomst niet enkel meer in de werking van het museum tot uiting komen, maar zich ook laten lezen in de museuminfrastructuur, met twee beschermde gebouwen, een vleugels uit 1992 en het nieuwe volume.”


Klaar in 2023

Het museum, de stad en het ontwerpteam zullen het wedstrijdontwerp nu verder finetunen. “Dat wordt een spannende oefening”, aldus Souguir. “De ontwerpvisie van de architecten laat immers veel flexibiliteit toe en gaf de opdrachtgevers huiswerk mee. Ze moeten samen verder nadenken over gebruik, invulling en programmering en over hoe het ontwerp daarop het best antwoord kan bieden.”

De bouw moet starten in 2021. Twee jaar later moet de nieuwe vleugel de deuren openen. Voor dit dossier trekt Stad Gent 7,5 miljoen euro uit. Vlaanderen komt vanuit het Fonds Culturele Infrastructuur met 2,5 miljoen euro over de brug. Voor de uitrol van het concept Smart Museum voegt Vlaanderen nog 250.000 euro toe.


Ook nieuwe inkomzone

Tegelijk met de bouw van de vleugel zal ook de inkomzone in de Jan Breydelstraat vernieuwd worden. Daarvoor trekt de stad nog eens extra middelen uit. Ook Vlaanderen ondersteunt met 232.000 euro in het kader van een sectorale subsidie integrale toegankelijkheid. Daarnaast voorziet de stad nog extra middelen voor inrichting, technologie en beveiliging van de nieuwe vleugels.

GERELATEERDE DOSSIERS