Doorzoek volledige site
31 oktober 2019 | ARCHITECTURA.BE

Applicatiecentrum Beton en Bouw: onderzoekshub voor beton- en bouwpraktijk

Illustratie | Kristof Mariën
Illustratie | Kristof Mariën
Illustratie | Kristof Mariën
Illustratie | Kristof Mariën
Illustratie | Kristof Mariën
Illustratie | Kristof Mariën
Illustratie | Kristof Mariën
Illustratie | Kristof Mariën
Illustratie | Kristof Mariën
Illustratie | Kristof Mariën

Het Wetenschapspark van de UHasselt is een blikvanger rijker. Vanaf december zullen wetenschappers en onderzoekers er betonstructuren en gebouwconcepten uitvoerig kunnen testen ten dienste van de industrie. Het ontwerp was in handen van de TV BEL-Dhoore Vanweert Architecten, ondersteund door  UTIL struktuurstudies en Bureau Greisch voor het het stabiliteitstechnische luik. Deltha engineering ontwierp de technische installaties.

Het Applicatiecentrum moet een plek vormen waar academisch onderzoek vertaald wordt naar toepassingen voor de beton- en bouwpraktijk. Het achtervoegsel "en Bouw" geeft aan dat er ook gekeken wordt naar samenwerking van beton met andere materialen zoals staal, metselwerk en hout.


Proeven op grote schaal

Kenmerkend voor het labo is dat onderzoekers er op grote schaal bouwmechanische proeven kunnen uitvoeren zoals testen op sterkte en stijfheid. Het centrum biedt ruimte voor testopstellingen met volledige bouwelementen zoals bijvoorbeeld een betonnen sandwichpaneel of een voorgespannen ligger van 35 meter. Dat maakt het labo uniek in zijn soort.

Het ACB2-laboratorium omvat een proefhal voor bouwmechanisch onderzoek, een zone voor materiaalonderzoek, een zone voor de opbouw, het onderhoud en de herstelling van (onderdelen van) proefopstellingen, een elektronisch atelier voor het onderhoud en de herstelling van data-acquisitiesystemen, een inpandige opslagzone voor proefstukken en proefmaterialen, een buitenpandige los- en opslagzone voor proefstukken en kantoren voor 12 onderzoekers.


Modulair complex

De proefhal bevat een versterkte, holle betonnen proefvloer met oppervlakte 8 m x 24 m gekoppeld aan twee betonnen reactiewanden van 7 m hoog. De combinatie proefvloer- proefwand, samen met vrij aan de proefvloer en –wand te bevestigen geperforeerde staalprofielen (type Meccano), moet toelaten om zeer flexibele en modulaire proefopstellingen te creëren. Zo kunnen onderzoekers diverse structurele proeven uitvoeren op allerhande (combinaties van) structuurcomponenten en bouwproducten. Het ACB2-gebouw is zélf modulair van aard: het is immers mogelijk om in een latere fase zonder ingrijpende werken de labozones anders in te delen.


Baken op de campus

De lange gevels zijn deels beglaasd en deels gebouwd in translucente polycarbonaatpanelen. Zo realiseerde het ontwerpteam een licht en transparant gebouw met overvloedig daglicht. Passanten krijgen langs buiten een zicht op de experimenten in het labo, van binnen heeft men een prachtig uitzicht op de groene omgeving van de Mieserikbeek. Opvallend is het kleurgebruik dat het gebouw tot een baken op de universitaire campus maakt.

GERELATEERDE DOSSIERS