Doorzoek volledige site
26 november 2019 | WOUTER POLSPOEL

The Bakery: wonen in het centrum én in het bos

Illustratie | Reno-Art
Illustratie | Reno-Art
Illustratie | Reno-Art
Illustratie | Reno-Art
Illustratie | Reno-Art
Illustratie | Reno-Art

In hartje Kalmthout verrijst binnenkort met The Bakery een modern nieuwbouwproject. Het gaat om 31 appartementen. Het bospoortkarakter maakt het project, een ontwikkeling van Reno-Art, interessant voor wie niet kan kiezen tussen wonen in het centrum of rustig in het groen. “Een tweede uitgangspunt in het ontwerp was de woonunits zo uittekenen dat de bewoners ze makkelijk kunnen aanpassen in functie van nieuwe behoeften”, vertelt Gert Van Ginneken van VGArchitecten bvba.

Het project werd niet zomaar The Bakery gedoopt. Het komt immers op de site waar vroeger bakkerij Van Hooydonck stond, aan de Kapellensteenweg in het centrum van Kalmthout. In 1966 begon Leo Van Hooydonck de bakkerij. In de wijde omgeving was hij jarenlang bekend voor zijn vers brood en heerlijk gebak. Leo hield de bakkerswinkel 34 jaar open. Hij nam eveneens het aanpalende café De Congo over dat nog ruim twintig jaar als zodanig dienst heeft gedaan.

In 2000 nam de zoon van Leo de bakkerij over, totdat veertien jaar later de oven werd stilgelegd en de zaak definitief sloot. Voor de site van de bakkerswinkel, het ernaast gelegen café en de aanpalende woningen tot aan de Steeg begon toen de zoektocht naar een geschikte hedendaagse invulling. Reno-Art besloot er het nieuwbouwproject The Bakery te realiseren en deed een beroep op VGArchitecten bvba voor het ontwerp. In januari 2020 wordt gestart met de werken, eind 2021 moet The Bakery klaar zijn. De centrale ligging, de talrijke voorzieningen in de buurt en het groene kader vormen de voornaamste troeven van het woonproject.


Twee volumes

Op het meer dan 100 meter diepe terrein komen de 31 nieuwe moderne appartementen verspreid over twee volumes. De gebouwen grenzen niet rechtstreeks aan de straatzijde maar worden ervan afgeschermd met bomen en heel wat groen. Het geheel wordt zo opgevat als een afgesloten domein. “The Bakery maakt rustig wonen in het centrum van Kalmthout helemaal waar”, benadrukt Johan De bruyn van Reno-Art.

Er werd gekozen voor een lichte, frisse gevelsteen om vooral de natuur te laten opvallen, niet de gebouwen. In het ontwerp wordt ook veel aandacht geschonken aan oriëntatie van de ruime terrassen. Die zijn zo veel mogelijk gelinkt aan de bosrijke omgeving. Het gebouw dat het dichts bij het achterliggende bos ligt, bouwt bovendien af richting dat bos zodat de overgang naar het groen niet te bruusk is. “We weken in ons ontwerp bewust af van de klassieke bouwmogelijkheden die het perceel had door ervoor te kiezen de gebouwen weg te trekken van de straat. Zo creërden we een woonproject mét ademruimte ondanks de ligging in de dorpskern. Op die manier trekken we het naastgelegen bos ook binnen in het woonproject”, vertel Gert Van Ginneken van het Kalmthoutse VGArchitecten bvba.


Circulaire filosofie

“Uitgangspunt was de wooneenheden niet gewoon te ontwerpen volgens de richtlijnen van een toegankelijk gebouw, maar nog verder te denken, zodat latere bewoners de vrijheid genieten met minimale inspanningen hun appartement aan te passen naar de specifieke behoeften op dat moment of kunnen inbreiden”, gaat hij voort. “Die circulaire filosofie willen we ook doortrekken in de technieken, die zo duurzaam mogelijk moeten zijn, en de bouwmaterialen en -methodes. Zo wordt bijvoorbeeld onderzocht of we voor de infiltratie van het regenwater niet beter een ondergronds Argex-veld kunnen aanleggen dat ineens kan dienen als bedding voor de bestrating in plaats van de klassieke plastieken Q-Bics van Wavin ergens vrij op het domein te moeten voorzien. Ook de lichte vloeropvullingen uitvoeren in Argex in plaats van spuitbeton of PUR wordt besproken. Eenvoudig demonteerbare balustrades en een gezamenlijk warmtepompsysteem behoren ook tot de mogelijkheden. De uiteindelijke beslissing over die zaken zal uiteindelijk vallen na overleg tussen de bouwheer en de aannemer, maar ze denken er dus wel zeker over na.”


Ondergrondse parkeergarage

Wonen in The Bakery kan op een gemiddelde oppervlakte van 110 m². De appartementen tellen twee of drie slaapkamers. De bewoners zullen ook beschikken over een ondergrondse parking. De waaier van voorzieningen in de buurt, zoals een bakker, beenhouwer, apotheek en basisschool, zorgt voor een optimale woonbeleving. “Dit project toont dat ruimtelijk rendement, inbreiding, architectuur en groenbeleid wel degelijk hand in hand kunnen gaan”, besluit Van Ginneken.