Doorzoek volledige site
18 december 2019 | WOUTER POLSPOEL

Nieuwbouwproject VRT krijgt nieuw ontwerp

Dit ontwerp kan nu definitief naar de prullenmand. Illustratie | Robbrecht & Daem

Er komt een nieuw ontwerp voor het nieuwbouwproject van de VRT aan de Brusselse Reyerslaan. Dat heeft de raad van bestuur van de openbare omroep maandag 16 december beslist. Begin november zette de openbare omroep met onmiddellijke ingang de samenwerking stop met de tijdelijke vereniging van architecten en ingenieurs die waren aangeduid wegens een “onaanvaardbare budgetoverschrijding." Er komt een nieuwe open procedure waarbij de markt bevraagd zal worden. Het nieuwe ontwerp moet de nadruk leggen op sterke architecturale identiteit, functionaliteit en duurzaamheid.

De raad omschrijft het nieuwe ontwerp voorts als “een compact en efficiënt gebouw dat rekening houdt met de beschikbare ruimte, budgetten en met het welbevinden van de medewerkers."

Aavankelijk zou de VRT in zee gaan met de tijdelijke vereniging bestaande uit Robbrecht en Daem architectenDierendonckBlancke ArchitectenArup UK en VK Architects & Engineers. Ook SwecoBureau Bas Smets en Muller Van Severen werden bij het ontwerp betrokken. Dat collectief stelde vorig jaar zijn definitief ontwerp voor de nieuwbouw voor, maar in november besliste de VRT de samenwerking stop te zetten. De openbare omroep geloofde niet dat het bouwproject binnen het budget zou kunnen worden gerealiseerd. De offertes van de aannemers vielen immers allemaal zo’n 35 miljoen hoger uit dan de voorziene 150 miljoen euro.

De beslissing om voor een nieuwbouw te gaan op de huidige site aan de Reyerslaan in Schaarbeek dateert al van 2012. Bij de beoordeling van de toekomstige ontwerpen zal de jury ook de Vlaamse en de Brusselse Bouwmeester betrekken.