Doorzoek volledige site
18 december 2019 | TIM JANSSENS

Baken met riante binnentuin en indrukwekkende prefabgevel

Onder meer dankzij het hoogteaccent op de hoek is Residentie Alba een gracieus volume met een unieke identiteit. (Beeld: Patrick Van Gelder – MAMU architects)
“Dankzij de L-vorm van het complex konden we bovendien een mooie, aangename binnentuin inrichten, waar rust en verpozing de voornaamste kernwoorden zijn”, zegt Jolien Schraepen. (Beeld: Patrick Van Gelder – MAMU architects)
Het gebruik van BIM kwam de realisatie van de geprefabriceerde buitengevel ten goede, want alles klopt tot op de millimeter. (Beeld: Patrick Van Gelder – MAMU architects)
De geprefabriceerde buitengevel is per niveau integraal aan de betonnen draagstructuur opgehangen en steunt niet af op een aparte fundering. (Beeld: Patrick Van Gelder – MAMU architects)

Op een strategisch gelegen perceel langs de drukke Boerenkrijgsingel in Hasselt werd onlangs de laatste hand gelegd aan Residentie Alba. Niet het zoveelste appartementencomplex met bruine baksteengevels en strikt geordende uitpandige terrassen, maar een hoogwaardig woon- en werkvolume dat een architecturale stempel drukt op de omgeving. De markante gevel getuigt van lef en ambitie, terwijl de weelderige binnentuin de drukte op de ring volledig doet vergeten.

Stijlvol en kwalitatief wonen en werken aan de rand van het bruisende Hasselt: dat is de baseline waarmee Residentie Alba werd aangekondigd. Woorden die allerminst uit de lucht gegrepen zijn, want het project heeft wel degelijk enkele bijzondere troeven in petto. “De stad had voordien al een heel traject doorlopen met het perceel, dus we wisten vrij snel dat we tot vier bouwlagen mochten gaan en dat we een hoogteaccent mochten voorzien op de hoek”, vertelt Jolien Schraepen, projectarchitect bij MAMU architects. “Gezien de locatie hadden we een echt ‘baken’ voor ogen, een eyecatcher die anders is dan alle andere gelijkaardige gebouwen. De bouwheer zat meteen op dezelfde lijn, dus we hoefden niet al te veel meer te sleutelen aan het oorspronkelijke ontwerp. Voor de meeste projectontwikkelaars is een architectonische betongevel geen evidentie, maar Matexi schonk ons meteen alle vertrouwen. Dit resulteerde in een gracieus volume met een unieke identiteit.”

 

Doordachte inplanting

Residentie Alba biedt plaats aan 52 een-, twee- en drieslaapkamerappartementen, vier kantoren en een ondergrondse parking van circa 4.000 m². Alle ruimtes zijn doordacht ingeplant om het woon- en werkcomfort te optimaliseren. “In plaats van de kantoren integraal onder te brengen op het gelijkvloers, hebben we ze ingericht op de eerste drie verdiepingen en de hoek van de toren, zodat er aan de flanken van het complex ruimte overbleef voor aantrekkelijke gelijkvloerse appartementen. De leefruimtes van de wooneenheden en de terrassen zijn georiënteerd naar de achterzijde. Dankzij de L-vorm van het complex konden we bovendien een mooie, aangename binnentuin inrichten, waar rust en verpozing de voornaamste kernwoorden zijn. Een doorsteek op het gelijkvloers zorgt voor leven en dynamiek in dit binnengebied en maakt dat het echt beschouwd wordt als een gemeenschappelijke ruimte”, zegt Jolien Schraepen.

 

“Gezien de locatie hadden we een echt ‘baken’ voor ogen, een eyecatcher die anders is dan alle andere gelijkaardige gebouwen”

 

Complexe gevel met variabel lijnenspel

Dé blikvanger in dit project is zonder twijfel de opvallende voorgevel. De architecten opteerden voor een witte ribstructuur in zichtbeton, die is ingevuld met zwarte EQUITONE [pictura]-panelen en transparante beglazing. “We wilden de gevel niet te ‘leesbaar’ maken, want dat leidt vaak tot een standaardindeling (lees: twee ramen en een terras per appartement). Door het kaderwerk door te trekken over verschillende niveaus, verkregen we een variabel lijnenspel”, legt Jolien Schraepen uit. “De geprefabriceerde buitengevel is per niveau integraal aan de betonnen draagstructuur opgehangen en steunt niet af op een aparte fundering”, vult Kristof Aerts, hoofdprojectleider bij Bouwbedrijf Dethier, aan. “We hebben de balken met ankers naar binnen geschoven en zo verdieping per verdieping verankerd. De kolommen steunen per niveau af op de onderliggende balken. De inpassing van het aluminium buitenschrijnwerk en de waterdichte aansluitingen van de gevelpanelen vroegen ook wel de nodige expertise.”

 

De meerwaarde van BIM

Dat de realisatie van Residentie Alba ondanks de bouwkundige complexiteit uitstekend verlopen is, is onder meer te danken aan de toepassing van de BIM-methodiek. “Door het ontwerp voor de start van de werken in een gedetailleerd 3D-model te gieten, hebben we behoorlijk wat clashes tussen stabiliteit en architectuur kunnen elimineren”, vertelt Kristof Aerts. “We zetten sterk in op BIM omdat we merken dat het tijdens de uitvoering tot een forse reductie van de faalkosten leidt. Ook bij de realisatie van de geprefabriceerde buitengevel van Residentie Alba is dat zeker het geval geweest, want alles klopte tot op de millimeter. We hebben tevens met onderaannemers gewerkt die volledig mee zijn met het BIM-verhaal, waardoor er veel minder controlewerk nodig was. Zo’n complex op amper anderhalf jaar tijd van a tot z optrekken is alleen mogelijk als alles uitstekend georganiseerd is. Missie volbracht, kunnen we stellen.” Ook de architecten gewagen van een meer dan geslaagd project: “Architecturale ambitie aan de dag leggen is één ding, maar ze effectief in de praktijk mogen brengen is een ander paar mouwen”, weet Jolien Schraepen. “Vandaar dat we erg blij zijn dat Matexi er volledig voor gegaan is. Het resultaat is navenant!”