Doorzoek volledige site
19 december 2019 | TIM JANSSENS

Stijlvolle sokkel voor monumentaal stadsicoon

De stijlvolle afwerking draagt bij tot de markante uitstraling van The Mint. (Beeld: Nathalie Van Eygen)
De vernieuwde sokkel van het Muntcentrum geeft het geheel op straatniveau een herkenbare identiteit. (Beeld: Nathalie Van Eygen)
In plaats van zich zoals voorheen terug te plooien in een interne galerij, zijn de commerciële ruimtes nu volledig geënt op het omliggende publieke domein. (Beeld: Nathalie Van Eygen)
Het spel van horizontale banden en geritmeerde gevelelementen zorgt ervoor dat het Muntcentrum zich meer dan ooit profileert als ‘landmark’. (Beeld: Nathalie Van Eygen)
De architecturale luifelelementen op de hoeken oefenen een sterke aantrekkingskracht uit en doen het transparante geheel sterk in het oog springen. (Beeld: Nathalie Van Eygen)
De stijlvolle afwerking draagt bij tot de markante uitstraling van The Mint. (Beeld: Nathalie Van Eygen)

Het Muntcentrum is een van de meest emblematische gebouwen in de Brusselse binnenstad. Niet alleen de unieke volumetrie en de gebogen vliesgevels, maar ook de vernieuwde sokkel spreekt tot de verbeelding. De architecturale lezing van het imposante ensemble terugbrengen op menselijke schaal, in relatie met de omliggende openbare ruimte: dat was de voornaamste betrachting van DDS+ in dit bijzondere renovatieproject.

Het karakteristieke silhouet van het Muntcentrum kleurt de Brusselse skyline al sinds 1971. Het iconische kantoorcomplex verrees op de plek van het voormalige postgebouw en herbergt sinds twee jaar een gloednieuw winkelcentrum. The Mint biedt plaats aan twintig textiel-, make-up- en sportwinkels en diverse diensten, die ook vanaf het Muntplein en de Anspachlaan te bereiken zijn en dus veel meer visibiliteit genieten dan hun voorgangers. “Nu ook de omliggende openbare ruimte klaar is, komt het project pas echt tot zijn recht”, aldus Gregoire de Jerphanion, architect en co-founding partner bij DDS+.

 

“The Mint profileert zich als een symbool van commerciële hernieuwing door de onderste bouwlagen van het rijzige kantoorvolume een eigentijdse aanbik te geven”

 

Sterke aantrekkingskracht

“De vernieuwde sokkel verrijkt de dialoog tussen het erfgoed van de Muntschouwburg en de commerciële pool van het Muntcentrum”, vertelt Gregoire de Jerphanion. “Hij sluit aan bij de gebouwhoogtes in de nabije omgeving. The Mint profileert zich als een symbool van commerciële hernieuwing door de onderste bouwlagen van het rijzige kantoorvolume een eigentijdse aanblik te geven, waarbij we rekening hielden met de zichten vanop het Muntplein, vanuit de Nieuwstraat en langs de Anspachlaan. De architecturale luifelelementen op de hoeken – een antwoord op de markante vliesgevels van de vleugels van de toren, die afgelijnd zijn op de sokkel – oefenen een sterke aantrekkingskracht uit en doen het transparante geheel sterk in het oog springen, terwijl ze bezoekers en passanten beschermen tegen weer en wind.”

 

Herkenbare identiteit

The Mint huisvest kleine en middelgrote handelszaken die volgens bouwheer Toleda Invest (AG Real Estate) complementair zijn met het stadscentrum. In plaats van zich zoals voorheen terug te plooien in een interne galerij, zijn de commerciële ruimtes nu volledig geënt op het omliggende publieke domein. “Desondanks zijn ze erg polyvalent en onafhankelijk van de gevels die ze omhullen, wat toekomstige herinrichtingen of reconversies een stuk eenvoudiger maakt”, zegt Gregoire de Jerphanion. “Het project voorziet tevens in een nieuwe toegang tot metrostation De Brouckère op de hoek van het Muntplein (langs de kant van de Bisschopsstraat). De renovatiewerken duurden meer dan twee jaar, maar het resultaat is navenant. De nieuwe sokkel geeft het geheel op straatniveau een herkenbare identiteit. Het spel van horizontale banden en geritmeerde gevelelementen zorgt ervoor dat het Muntcentrum zich meer dan ooit profileert als ‘landmark’. We zullen overigens ook als uitvoerend architect fungeren bij de toekomstige renovatie van de kantoortoren, waarvoor momenteel een ontwerpwedstrijd loopt (uitgeschreven door BMA).”

GERELATEERDE DOSSIERS