Doorzoek volledige site
19 december 2019 | TIM JANSSENS

Talentenhuis Turnhout (Archiles architecten): fris internaat biedt jongeren warme thuis

Het Talentenhuis springt meteen in het oog dankzij zijn frisse aanblik. (Beeld: Archiles architecten)
De negentig kamers zijn ingericht aan de vier zijden van het gebouw en zijn verdeeld over twee vleugels en twee symmetrisch opgedeelde verdiepingen. (Beeld: Archiles architecten)
Enkele gelijkvloerse ruimtes, zoals de omvangrijke refter, zijn ingericht voor dubbel gebruik. (Beeld: Archiles architecten)
De kamers van het internaat geven uit op twee centrale ontspanningsruimtes. (Beeld: Archiles architecten)

Een warm, persoonlijk en eigentijds tegengewicht bieden voor de kille, besloten internaten van weleer: dat was het doel toen de bouw van het Talentenhuis in Turnhout van start ging. Missie geslaagd, want het elegante volume van Archiles architecten, gebouwd door Bouwbedrijf Vandersmissen, stelt de jonge bewoners in staat om hun eigen leefwereld te creëren. Of hoe een doordachte ruimtelijke indeling aan de basis ligt van een harmonieus samenlevingsmodel.

Talententhuis Turnhout is een gemengd internaat van de Vlaamse Gemeenschap, dat verbonden is aan Scholengroep Fluxus van het GO!. Het huisvest negentig jongens en meisjes met diverse leeftijden (basisschool én secundair onderwijs), die er in een veilige, geborgen omgeving kunnen uitgroeien tot kritische, creatieve (jong)volwassenen. De meesten onder hen verbleven voordien in het internaat van Campus Zenit in de Pater Van Mierlostraat. Dit voldeed na bijna zestig jaar niet langer aan de hedendaagse normen (te groot, te energieverslindend …), en dus was er nood aan een performante nieuwbouw. Deze is opgetrokken aan de Graatakker, tegenover de UCG-bioscoop. Het domein grenst aan basisschool ‘De Smiskens’, waarmee het Talentenhuis al jaren uitstekend samenwerkt.


Voorontwerp verder verfijnd

Het voorontwerp van het GO! was al klaar toen Archiles architecten in juni 2015 de opdracht kreeg om het uitvoeringsdossier verder uit te werken. “We hebben het in bepaalde opzichten verfijnd en hebben vooral de technische faciliteiten geoptimaliseerd. Zo hebben we onder meer het keukenblok, dat aansluit bij de refter, afgestemd op de specifieke noden en wensen van het keukenpersoneel. Voorts hebben we de werken opgevolgd en alle disciplines (stabiliteit, technieken, EPB, akoestiek) gecoördineerd”, vertelt Luk Segers, architect-zaakvoerder bij Archiles architecten. “Het was in de eerste plaats zaak om een heldere organisatie te creëren. De negentig kamers zijn ingericht aan de vier zijden van het gebouw en zijn verdeeld over twee vleugels en twee symmetrisch opgedeelde verdiepingen, zodat er leefgroepen van twintig à vijfentwintig kamers ontstonden. Deze kamers geven uit op twee centrale ontspanningsruimtes. Dit vermijdt al te lange gangen en bevordert de interactie tussen de bewoners. Om te verhinderen dat er in het uitgestrekte volume donkere ruimtes zouden ontstaan, hebben we midden in het gebouw een grote patio van 30 meter lang en 6 meter breed geïntegreerd. Dit zorgt ervoor dat er ook in de kern van het complex sprake is van natuurlijke lichtinval. Bovendien accentueert de patio de inkomzone op het gelijkvloers.”
 

“De combinatie van wit gevelmetselwerk, grote glaspartijen en groene gevelpanelen resulteert in een strak, elegant geheel.”


Frisse aanblik

Het Talentenhuis springt meteen in het oog dankzij zijn frisse aanblik. Atypisch voor een internaat, zou je denken. “Correctie: voor een traditioneel internaat. Het Talentenhuis wil breken met dat verleden. Enerzijds zijn er het witte gevelmetselwerk en de ritmische raamopeningen in donker schrijnwerk op de verdiepingen, anderzijds is er het transparant opgevatte gelijkvloers met verdiepingshoge raampartijen en groene gevelpanelen die hier en daar voor een kleuraccent zorgen. Deze bijzondere combinatie resulteert in een strak, elegant geheel”, legt Luk Segers uit. “De structuur van het gebouw bestaat uit betonnen balken en kolommen, die we grotendeels geprefabriceerd hebben in ons atelier, waardoor we de effectieve bouwtijd konden beperken”, vult Philippe Leyssens, projectleider bij Bouwbedrijf Vandersmissen, aan. “Op de werf zelf moesten we enkel nog de balken stellen en aanstorten waar nodig. Hoewel de site pal in het centrum van Turnhout gelegen is, kampten we allerminst met plaatsgebrek. De aanvoer van de bouwmaterialen moest uiteraard piekfijn getimed en gepland worden, maar dat was zeker niet onoverkomelijk. Alles is prima verlopen!”


Interessante wisselwerking

Ook bij Archiles architecten heerst een gevoel van tevredenheid wanneer het Talentenhuis ter sprake komt. “Het is een gebouw met enkele interessante troeven. Zo deelt het een gezamenlijke binnenruimte met basisschool ‘De Smiskens’, wat een interessante wisselwerking mogelijk maakt. Enkele lokalen op het gelijkvloers van het internaat zijn dan ook ingericht voor dubbel gebruik. Denk bijvoorbeeld aan de omvangrijke refter of de grote overdekte speelplaats. Wanneer deze ruimtes leeg zijn – lees: tijdens de schooluren – kan de aanpalende basisschool er dankbaar gebruik van maken. In het internaat is tevens een extra klaslokaal voor de basisschool ingericht”, zegt Luk Segers, die ook de constructieve samenwerking met de aannemer roemt. De waardering is wederzijds: “Alle problemen die opdoken, werden meteen zeer pragmatisch opgelost. Dankzij zijn uitgebreide kennis en ervaring wist de architect het project perfect te stroomlijnen. Dat kom je zeker niet elke dag tegen”, besluit Philippe Leyssens.

GERELATEERDE DOSSIERS