Doorzoek volledige site
09 januari 2020 | WOUTER POLSPOEL

Jaaroverzicht 2019: 10 markante projecten onder de loep

Handelsbeurs, Antwerpen. Illustratie | Tim Fischer
The One, Brussel. Illustratie | Philippe Van Gelooven
KRUUL, Leuven. Illustratie | Marc Sourbron
Circular Retrofit Lab, Brussel. Illustratie | Wouter Polspoel
Crematorium Stuifduin, Lommel Illustratie | Stijn Bollaert
Het Predikheren, Mechelen. Illustratie | Luuk Kramer
Nieuw hoofdkwartier DPG Media, Antwerpen. Illustratie | Binst Architects
Nieuw kantoor en showroom Nelissen Steenfabrieken, Lanaken. Illustratie | Studio Dupont
Warandetoren, Middelkerke. Illustratie | Architecten Delobelle
Vandemoortele Food Experience Center, Gent. Illustratie | VK Architects & Engineers

Nu de feestdagen achter ons liggen, blikken we met architectura.be traditiegetrouw eens terug op wat er het voorbije jaar in Vlaanderen allemaal bewoog op vlak van architectuur en bouw. In dit artikel nemen we tien markante projecten uit 2019 onder de loep. Het gaat uiteraard om een subjectieve bloemlezing.

The One (Brussel): kantoren, appartementen en winkels in de Europese wijk

Het project The One in de Wetstraat, naar een ontwerp van B2Ai, is goed voor 30.000 m² kantoorruimte, 97 wooneenheden (in totaal 9.000 m²) en 900 m² aan handelsruimte. Het project kaderde binnen de herontwikkeling van de Europese wijk. Het opvallende uitzicht wordt vooral bepaald door de zonwering, die ervoor zorgt dat de gevels er haast uit elke hoek anders uitzien.


KRUUL (Leuven): schoolvoorbeeld van ruimtelijk rendement

De thuisbasis van DMOA architecten en Maggie Program vzw huisvest ook nog een unieke eventruimte en een woonstudio  en werd gerealiseerd op een relatief gezien bijzonder beperkte lap grond. Daarmee is het gebouw een schoolvoorbeeld van ruimtelijk rendement. Opvallend: de gevel bestaat uit stampleem en de architecten staken bij het aanbrengen daarvan zelf de handen uit de mouwen. Bovendien maakt de zijgevel van het gebouw muziek wanneer passanten er voorbijlopen.


Circulair Retrofit Lab (Brussel): pioniersproject voor circulair bouwen

De Vrije Universiteit Brussel huldigde in mei haar Circular Retrofit Lab feestelijk in. Het pioniersproject van het departement Architectural Engineering is de tastbare weerslag van heel wat jaren onderzoek en bewijst dat circulair (ver)bouwen kan zonder compromissen. Voor de realisatie sloeg de VUB de handen in elkaar met verschillende partners uit de bouwwereld. Die werden gedwongen een zo circulair mogelijke oplossing te bedenken.


Crematorium Stuifduin (Lommel): BIM en beton

In een prachtig landschap in Lommel verrees een nieuw crematorium naar een ontwerp van a2o. De ingetogenheid van het betonnen geheel, passend bij de functie, maakt het project bijzonder. Dat was ook het geval voor het bouwproces. Van meet af aan werd ingezet op BIM.


Het Predikheren (Mechelen): kloosterruïne wordt stadsbibliotheek

Na meer dan veertig jaar leegstand opende het Predikherenklooster in Mechelen opnieuw de deuren. Het monumentale pand kreeg een herbestemming als stadsbibliotheek. Het gebouw herbergt ook een restaurant, vergaderzalen en leslokalen. De reusachtige zolder met imposante dakconstructie uit houten balken vormt het meest indrukwekkende gedeelte van de nieuwe culturele hotspot. Voor de restauratie werkte de stad Mechelen samen met Korteknie Stuhlmacher Architecten, dat op zijn beurt samenwerkte met Callebaut-architectenBureau Bouwtechniek en de studiebureaus ABT en RCR.


Handelsbeurs (Antwerpen): opnieuw bruisende ontmoetingsplek na restauratie

De Handelsbeurs in Antwerpen opende in 2019 na twintig jaar leegstand opnieuw de deuren geopend. Het gerestaureerde en gerenoveerde monument neemt nu opnieuw haar eeuwenoude functie op van bruisende ontmoetingsplek. Het project was in handen van architectenbureau eld in samenwerking met Origin - gespecialiseerd in restauratie - en hoofdaannemer Denys, onder het toeziend oog van bouwheer Handelsbeurs Antwerpen NV.


Nieuw hoofdkwartier DPG Media (Antwerpen): eyecatcher van formaat in stationsbuurt

Op een steenworp van het statige stationscomplex van Antwerpen-Centraal prijkt sinds 2019 het markante nieuwe hoofdkwartier van De Persgroep Publishing. Het gebouw, een ontwerp van BINST ARCHITECTS rust op een transparante sokkel en telt maar liefst vier daktuinen.


Nieuw kantoorgebouw en showroom Nelissen Steenfabrieken (Lanaken): drie geschrankte balken

Sinds begin vorig jaar is het nieuwe BEN-kantoorgebouw met showroom van Nelissen Steenfabrieken in Lanaken operationeel. Het familiebedrijf plaatste zijn vernieuwingsdrang letterlijk in de kijker met de indrukwekkende blikvanger aan de Kiezelweg in Kesselt, Lanaken. Het gebouw, naar een ontwerp van Architectengroep PSK en UAU collectiv, representeert de drievoudige grondslag van het bedrijf: innovatie, co-creatie en duurzaamheid.


Warandetoren (Middelkerke): baken in de duinen

Verloren lopen in de duinen van Middelkerke werd in 2019 een pak moeilijker. De watertoren in natuurgebied de Warandeduinen ruimde plaats voor een nieuwe, ranke, beklimbare uitkijktoren, naar een ontwerp van Architecten Delobelle.


Vandemoortele Food Experience Center (Gent): circulair tot in de kern

Het gloednieuwe complex van Vandemoortele in Gent is een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. Het Amsterdamse architectenbureau RAU ontwierp het gebouw, eld trad op als uitvoerdend architect. Ook VK Architects & Engineers, dat instond voor de stabiliteit, leverde met een volledig remontabel, modulair en adaptief ontwerp van de structuur een fundamentele bijdrage aan het circulaire karakter van het gebouw.