Doorzoek volledige site
05 februari 2020 | KEVIN MOENS

Zen Factory: Historisch wonen in groene omgeving

Illustratie | Serge Brison
Illustratie | Serge Brison
Illustratie | Serge Brison
Illustratie | Serge Brison
Illustratie | Serge Brison

Op de gronden van de voormalige wolfabriek Cartonnex, in het centrum van Lot, ontwierp CONIX RDBM Architects een grootschalig woonproject, goed voor een bouwoppervlakte van +/-10.000 m². Het ontwerp is historisch geïnspireerd, werkt kernversterkend, creëert een groene omgeving en biedt een unieke woonervaring.

Met respect voor het oorspronkelijke karakter en de culturele identiteit van de site, sluit de residentiële ontwikkeling nauw aan bij het bestaande weefsel, het centrum van de Beerselse deelgemeente Lot en de stationsbuurt. Logistiek schrijft het woonproject zich in dankzij een voetgangersbrug over de Zenne waardoor bewoners op een vlotte manier het centrum kunnen bereiken, architecturaal door een vormentaal die verleden en heden met elkaar verbindt.

Opgestart in 1845, langs de oevers van de Zenne, groeit de wolspinnerij van François Scheppers rond de eeuwwisseling uit tot een florerend bedrijf. Het toekomstige woonproject De Zen Factory refereert aan die gloriedagen. CONIX RDBM Architects’ interpretatie van deze context, zowel ruimtelijk als historisch, vormden het uitgangspunt voor de stedelijke inbedding en het architecturale ontwerp.

 

Schoorsteen als landmark

De architecturaal merkwaardige elementen uit het industriële complex doen dienst als waardevolle getuigen van het verleden. Het poortgebouw en de aanpalende fabriekshal worden heringericht tot woongebouwen met lofts en meergezinswoningen. Opvallend is dat de gerenoveerde delen van de oude fabriek steeds vanuit alle hoeken prominent aanwezig zijn. De schoorsteen wordt als landmark behouden en maakt de site vanop een afstand herkenbaar. De architectuur van de nieuwe gebouwen is eigentijds, kwalitatief en tijdloos. Ze sluiten enerzijds nauw aan bij de bestaande en onderscheiden zich anderzijds door hun strakke vormgeving.

 

De schoorsteen wordt als landmark behouden en maakt de site vanop een afstand herkenbaar.

 

Het materialenpallet zoekt bewust aansluiting bij de oorspronkelijke gebouwen. De kleurtinten zijn natuurlijk en warm, en dragen bij tot een unieke woonervaring met historische knipoog. De nieuwbouwprojecten typeren zich grotendeels door een baksteenarchitectuur, afgewisseld met delen in lichtgrijze zichtbeton, blauwe hardsteen en witte gevelbepleistering. Sommige gebouwen worden verder afgewerkt met een gevelbekleding in hout. Alle gebouwen hebben borstweringen in antracietgrijze verticale stijlen, hetgeen de vormentaal versterkt.

De daken zijn voorzien van dakterrassen en groendaken. Voor de twee bestaande gebouwen wordt de oorspronkelijke dakbedekking in eer hersteld, waarvan één met natuurleien en de andere met klassieke rode dakpannen.

 

Groene long

De groene invulling vormt een natuurlijk verlengstuk van de architectuurtaal. Ze versterken elkaar. De site ontpopt zich als een duidelijke groene long dankzij de ruime wandelpromenade, de uitzonderlijke ligging in het meanderende verloop van de Zenne en het centraal gelegen ontmoetingsplein. Net zoals het hele projectgebied wordt het centrale plein als een verkeersluwe zone ingericht en strookt het met de actuele en historische gebruikswaarde van de aangrenzende gebouwen.  Ondergrondse parkeergelegenheden vrijwaren het straatbeeld van voertuigen.

GERELATEERDE DOSSIERS