Doorzoek volledige site
06 februari 2020 | RIK NEVEN

Archipelago en Cordeel bouwen nieuw hoofdkwartier van CM in Hasselt

Illustratie | archipelago
Illustratie | archipelago
Illustratie | archipelago
Illustratie | archipelago
Illustratie | archipelago
Illustratie | archipelago
Illustratie | archipelago
Illustratie | archipelago
Illustratie | archipelago
Illustratie | archipelago

Aan de Blauwe Boulevard in Hasselt zal binnenkort gestart worden met de bouw van en nieuw hoofdkwartier voor CM. De plannen zijn van de hand van archipelago dat hiervoor sterk inzette op de principes van perfomance and scenario based design.

Het nieuwe gebouw wordt opgetrokken op de site tussen de grote Ring, de brug over het kanaal en de Demer waar Schoofs verzekeringen en vroeger ook Libost gevestigd waren. Het project zal verweven zijn met het Demerpark dat hier binnenkort ook gerealiseerd zal worden.

 

DBM-prijs

Cordeel en archipelago hebben de DBM gewonnen voor dit project. Voor dit project paste archipelago de contextuele ontwerpmethodiek van performance and scenario based design toe, een techniek waar archipelago steeds sterker op inzet. Ook de WELL- en BREEAM-specialisten zaten mee aan de ontwerptafel bij het uittekenen van dit project.

 

Het nieuwe werken

Het gebouw wordt de nieuwe thuishaven voor CM-medewerkers en -bezoekers en zal meerdere functies verenigen: onthaal, crèche, ontspanning, brasserie, conferentie, kantoren, facilitaire diensten,...

Er werd bij het ontwerp sterk de nadruk gelegd op het welbehagen en de beleving en zeker ook op de principes van het nieuwe werken. De spina (de ruggengraat) zal het kloppend hart worden van het gebouw. In die spina is er ruimte voor informele ontmoetingen, verschillende werkvormen, samenwerkplekken en ontspannende koffiepauzes. Deze ondersteunt maximaal de principes van 'het nieuwe werken'. De opengewerkte trappen leiden de gebruiker doorheen verschillende sferen: open, transparant, prikkelend, stimulerend.

De sterke verweving met het nieuwe Demerpark moet zorgen voor een aangename werkomgeving en maximaal contact met de groene omgeving. De terrassen, op maaiveldniveau en op de daken, zullen gebruikt worden voor ontspanning, maar evenzeer als buitenwerkplek. Het gebouw voorziet in een programmatorische duurzaamheid door de hoge mate van flexibiliteit en moduleerbaarheid. Het gebouw bestaat uit 4 volumes die via een plint met elkaar verbonden zijn. Elk gebouwvolume heeft een eigen stijgkern met trap/lift en kan indien gewenst afgesplitst worden.

 

Facts & figures

  • Oppervlakte BVO: +/- 16 500m²
  • Ondergrondse parking voor 340 wagens en 200 fietsen
  • +/- 78 bovengrondse parkeerplaatsen
  • E45