Doorzoek volledige site
12 maart 2020 | WOUTER POLSPOEL

AgwA geeft sportcomplex Vroegegroenten in Vorst facelift

Illustratie | AgwA
Illustratie | AgwA
Illustratie | AgwA
Illustratie | AgwA
Illustratie | AgwA

Het Brusselse architectenbureau AgwA werd aangesteld om het 60 jaar oude sportcomplex Vroegegroenten in Vorst een facelift te geven en uit te breiden. Opvallend is vooral de uitbreiding op het dak met twee multifunctionele ruimtes en een dakterras, die van het sportcomplex een nieuw baken maakt in de buurt. De werken zijn net gestart en zouden 2,5 jaar duren.  

Het complex in de Vroegegroentenstraat wordt verbouwd om de toegankelijkheid van het gebouw te verhogen en het comfort te vergroten. Ook de toegankelijkheid voor mensen met beperkte mobiliteit wordt verbeterd, met onder andere een lift. Het onthaal, een lager volume in rode baksteen, wordt afgebroken en vervangen door een nieuw volume met veel grote ramen.

In het gebouw zelf worden de sanitaire voorzieningen verieuwd, de kleine sportzaal gerenoveerd en de technische installaties vernieuwd, zoals verwarming, elektriciteit en ventilatie … De grote sportzaal, de crèche en de conciërgewoning blijven zoals ze zijn.


Lichte gevel

Blikvanger van het vernieuwde gebouw is het nieuwe dak, dat hoger komt te liggen dan het vorige aangezien er op het gebouw twee polyvalente zalen met kleedruimtes worden opgetrokken, tot groot genoegen van de buurtbewoners die hiervan gebruik zullen kunnen maken, en waar een uitgebreid aanbod aan activiteiten kan worden georganiseerd . Op het oude dak komt ook een dakterras.

Ook de gevel van het gebouw ondergaat een hele transformatie. Architectenbureau AgwA en ingenieursbureau JZH & Partners kozen voor lichte tinten voor de verschillende volumes, om het complex als geheel een meer uniforme uitstraling te geven.

De termijn van de werken, die net gestart zijn, wordt geschat op 2,5 jaar. Beliris, publieke bouwexpert voor Brussel, en de gemeente Vorst trekken hier zo’n kleine 3 miljoen euro voor uit. De sportverenigingen en het kinderdagverblijf die gevestigd waren in het complex, kregen ondertussen een andere locatie toegewezen door de gemeente Vorst.

GERELATEERDE DOSSIERS