Doorzoek volledige site
12 maart 2020 | WOUTER POLSPOEL

B2Ai ontwerpt nieuw logistiek en administratief centrum Sint Oda

Illustratie | B2Ai
Illustratie | B2Ai
Illustratie | B2Ai
Illustratie | B2Ai
Illustratie | B2Ai

B2Ai kwam als winnaar uit de bus in de wedstrijd die Sint Oda, een dienstencentrum dat een ruim zorgaanbod biedt voor mensen met een matig tot diep verstandelijke beperking, uitschreef voor het ontwerp van zijn nieuwe campus in Pelt. Het gaat om een nieuw logistiek en administratief centrum dat de oude gebouwen vervangt. Het voorstel van B2Ai kon vooral op waardering rekenen omwille van de sterke interactie tussen de verschillende functies en de integratie van het campusplein centraal op de site. Ook het feit dat het bureau de logistieke functies efficiënt stapelde en ontsloot via een logistieke koer, droeg bij tot de wedstrijdwinst.

Sint Oda is werkzaam op vier locaties: een tweewoonst in Hamont-Achel, Lommel en Overpelt en de campus in Pelt. Die laatste locatie vormt het hart van het dienstencentrum, met onder meer een logistiek – warme keuken, technische dienst, werkhoek, magazijnen, wasserij … – en een administratief gebouw. Die gaan nu tegen de vlakte om plaats te maken voor een nieuw kloppend hart.


Leesbaar ontwerp

Sint Oda, dat deel uitmaakt van de vzw Stijn, schreef een wedstrijd uit voor het ontwerp van die nieuwe campus in Pelt. B2Ai kwam als winnaar uit de bus met een ontwerp dat inzet op maximale beleving, gebruikersgerichte kwaliteit, vlotte toegankelijkheid en een efficiënte organisatie. Ruimtes zijn ontworpen vanuit het perspectief van bewoners en medewerkers. Ruime raampartijen zorgen voor riant daglicht in alle zones. De zorgvuldig aangelegde groene omgeving rondom geeft rust en werkt helend. De logistieke stromen, via de logistieke koer, zijn functioneel en efficiënt. Het gebouw is integraal toegankelijk en laat gebruikers dankzij het leesbare ontwerp makkelijk hun weg vinden.

Sint Oda waardeerde in het ontwerp vooral de sterke interactie tussen de verschillende functies, de integratie van het campusplein en de verbondenheid die dat met zich brengt. Ook de efficiënte organisatie van de logistieke functies door stapeling en ontsluiting via een logistieke koer, kon op veel bijval rekenen.


Drie delen

Concreet bestaat uit het ontwerp uit drie delen: een centraal plintgebouw waarin de logistieke diensten huizen en ook de ‘Mercado’, in het verlengde van het campusplein en de katalysator voor het gemeenschapsleven met onder meer de onthaalzone en de polyvalente feestzaal, een plek vindt, een torenvolume en een campusplein. Het torengebouw biedt ruimte aan een toekomstgericht georganiseerde administratie, vormt het oriëntatiepunt voor de hele campus en is het baken van Campus Sint Oda naar de buitenwereld. Het campusplein ten slotte, werd opgevat als ontmoetings- en knooppunt en vormt de hoofdtoegang tot de site.

Het ontwerp is ook flexibel opgebouwd, zowel op het vlak van structuur als op het vlak van technieken. Zowel plintgebouw al torenvolume zijn bovendien bijna-energieneutraal (BEN). Ten vroegste eind 2022 zal de campus het in gebruik worden genomen.

GERELATEERDE DOSSIERS