Doorzoek volledige site
18 maart 2020 | WOUTER POLSPOEL

Supercompact medisch centrum met houten ‘filter’ als blikvanger

Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | john
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans
Illustratie | Johnny Umans

Op het Aimé Delhayeplein in Ronse verrees een medisch prikcentrum dat opvalt tussen de meer traditionele woningen die de buurt rijk is. Daar is vooral de houten structuur aan de voorkant verantwoordelijk voor, die het gebouw tot een architecturale parel maakt. Het ontwerp is van de hand van Delmulle Delmulle uit Petegem-aan-de-Schelde dat voor de nodige studies een beroep deed op Ingenieursadvies De Clercq.

Naast voor bloedafnames kan men in het medisch centrum ook terecht voor gewone consultaties, kan er een vergaderzaal gehuurd worden en worden er medische opleidingen georganiseerd. Dat alles in zo’n compact volume? Jazeker. Het kubusvormig ontwerp met transparante voor- en achtergevel werd heel flexibel opgevat, een nadrukkelijke eis van de eigenaar, Thomas Maenhout. “Een dokter beschikt graag over én een onderzoeksruimte én een consultatieruimte, terwijl voor een verpleegkundige een relatief kleine ruimte volstaat om een bloedafname te verrichten. Ook een logopedist heeft niet veel ruimte nodig”, klonk het. Het gebouw bevat uiteindelijk vier dokterskabinetten, sanitaire voorzieningen en een vergaderzaal die ook voor andere doeleinden kan worden ingezet. Doordachte schuifwanden zorgen er echter voor dat met die configuratie kan worden gespeeld. Van twee praktijkruimtes kan men bijvoorbeeld één maken en omgekeerd.


Openheid en lichtinval

Wie binnenwandelt, bemerkt meteen de maximale openheid en lichtinval, twee andere eigenschappen waarop in dit project volop werd ingezet. De relatie tussen alle ruimtes is logisch, met de wachtruimte en vergaderzaal aan de straatkant en de vier dokterskabinetten aan de stadstuin achteraan.

Eyecatcher van het project is ongetwijfeld de houten ‘filter’ aan de straatzijde. Die werd aan het ontwerp toegevoegd omwille van esthetische maar ook functionele redenen. De verticale structuur beperkt de inkijk vanaf de straat zonder daarbij de lichtinval te beperken en moet verhitting van het gebouw voorkomen. De voorzetwand volgt het profiel van de straat, terwijl de gevel zelf niet gelijkloopt met het voetpad. Tussen de houten filter en voorgevel van het medisch centrum ontstaat zo een spievormige ruimte, die het uiteindelijke architecturale effect alleen maar ten goede komt. Een poort in de houten structuur opent zich naar binnen.


Aansluiting bij omgeving

Door de specifieke volumeverwerking, kroonlijsthoogte en materialisatie sluit het gebouw ondanks zijn opvallende ontwerp toch ook aan op de omgeving. De materialisatie is heel bescheiden. Het gaat om een massiefbouw geïsoleerd met EPS en silicoonharspleister met grote, verdiepingshoge en gevelbrede ramen voor- en achteraan met hoogrendementsglas in aluminium raamkaders. De filterende houten voorzetgevel werd gemaakt uit Accoya, hout dat via acetyleren is verduurzaamd en tot 50 jaar moet meegaan.


Gordijnen als tegengewicht voor gepolierde betonvloeren

Ook binnen primeert eenvoud, met gepolierde betonvloeren en trap en gepleisterde wanden en plafonds. Verdiepingshoge gordijnen in alle ruimtes zorgen voor een zekere huiselijkheid en bieden zio tegengewicht voor die harde materialen. De gordijnen verzorgen bovendien een aangename galmtijd. Achteraan werd gebruik gemaakt van doekzonwering in de vorm van muggenramen.

De gebruikte technieken zijn van deze tijd, met een warmtepomp en een balansventilatie. Niet om blindweg te scoren inzake EPB, maar wel met de opzet om de gebruiksbeleving van zowel dokters als patiënten zo aangenaam mogelijk te maken.

GERELATEERDE DOSSIERS