Doorzoek volledige site
25 maart 2020 | WOUTER POLSPOEL

OSK-AR tovert iconische brouwerij om tot woon- en winkelcomplex

Illustratie | OSK-AR architecten
Illustratie | OSK-AR architecten
Illustratie | OSK-AR architecten
Illustratie | OSK-AR architecten
Illustratie | OSK-AR architecten

Brouwerij Eylenbosch in Dilbeek krijgt na jaren leegstand een herbestemming. OSK-AR architecten vormt het iconische gebouw om tot een combinatie van 55 woningen en zo’n 3.000 m² commerciële ruimte. Een deel van de oude brouwerij wordt behouden en gerenoveerd, maar het project bevat ook een nieuwbouwgedeelte. Centraal creëerden de architecten een publiek binnenplein.

Zeventien jaar. Zolang stond de in Dilbeek en omstreken bekende brouwerij leeg. Meer dan tien jaar zochten verschillende instanties naar een nieuwe toekomst voor het iconisch gebouw en zijn site. In 2017 viel er uiteindelijk een concreet plan uit de bus. De nv Emile Eylenbosch, eigenaar van het gebouw en terrein, sloeg de handen in elkaar met investeerdersgroep Gigantes, vastgoedmakelaar Pajota en het plaatselijke OSK-AR architecten.

In het ontwerp van de architecten, waarvoor Aagje Bruch de stabiliteitsstudie verzorgde, krijgt de voormalige brouwerij een herbestemming tot een combinatie van 55 wooneenheden en zo’n 3.000 m² commerciële ruimte. Een deel van de oude brouwerij, die bestaat uit verschillende gebouwen, wordt behouden en gerenoveerd, maar er komt ook een nieuwbouwgedeelte. In het centrum van de site voorzagen de architecten een publiek binnenplein.


Eén harmonieus en levend geheel

OSK-AR architecten vond het belangrijk het karakter van de site te bewaren. Voor het project werd immers een Bijzonder Plan van Aanleg opgemaakt waarin het Agentschap Onroerend Erfgoed enkele elementen op de site bestempelde als historisch waardevol. In het uiteindelijke ontwerp werd daarmee rekening gehouden. Uitgangspunt was de waardevolle elementen op de site te behouden en aan te vullen met enkele nieuwe elementen, die de site opnieuw tot één harmonieus en levend geheel zullen maken. De verschillende gebouwen worden verbonden door middel van nieuwe buitenpasserelles, die meteen ook de hoofdcirculatie vormen. Centraal op de site wordt het oude binnenplein als het ware ‘opgehoffen’. De commerciële ruimtes bevinden zich rond dit nieuwe publieke en autovrije plein. In het plein worden grote organische openingen gemaakt waarin kruinen voor het nodige groen zullen zorgen. Onder het nieuwe plein bevinden zich twee bouwlagen met parkeerplaatsen.


Materiaalkeuze heel belangrijk

Bij het ontwerpen werd er grote aandacht besteed aan de keuze van materialen. Er werd gezocht naar duurzame materialen die reeds in de bestaande site aanwezig waren of op z’n minst in harmonie zijn met de bestaande industriële gebouwen uit baksteen. Er werd voor de nieuwe gebouwen uiteindelijk gekozen voor een combinatie van bakstenen die aansluiten bij de bestaande gevelstenen, maar met een modern formaat. De Mouterij wordt met hetzelfde karakter en volume heropgebouwd. Daarvoor werd een nieuwe gevelsteen uitgekozen met dezelfde afmetingen en kleur als de oude stenen.

Het Agentschap Onroerend Erfgoed had graag dat het volume dat de voormalige caveau huisvestte, bewaard werd. De verdiepingshoogten in het bestaande gebouw waren echter onvoldoende. Bijgevolg werd gekozen om een nieuw gebouw in de schil van het vroegere gebouw in te nestelen. De nieuwe gevels worden in leien uitgevoerd, een verwijzing daar de vroegere dakbedekking. Met de buitenpasserelles wilden de architecten vooral het industriële karakter van de site benadrukken. Er werd gekozen voor een stalen structuur met grote betonnen loopvlakken.


Ligging als belangrijkste troef

Als belangrijkste troef van het nieuwe project wijst OSK-AR architecten vooral op de ligging. De brouwerij is al meer dan honderd jaar een iconisch beeld voor de streek. Dankzij haar locatie, op een heuveltop, is ze al van ver zichtbaar. Voorts maakt volgens de architecten ook de ligging aan de rand van Brussel en het begin van het Pajottenland, in combinatie met het unieke historische karakter van de brouwerij, de reconversie tot een zeer interessant project, met zowel private als publieke functies.


Klaar in het voorjaar van 2021

De ontwikkelaar heeft er expliciet voor gekozen om met dit project de BEN-norm te behalen, met een maximaal E-peil van 30 voor de nieuwe appartementen en – door te BENoveren – een maximaal E-peil van 60 voor de lofts die in de bestaande gebouwen worden gecreëerd. Bijzondere aandacht ging ook naar de ventilatie en het luchtdicht bouwen. Bovendien wordt elke unit voorzien van zonnepanelen.

Aannemer Juri is inmiddels volop bezig met de bouw. In het voorjaar van 2021 moet het project klaar zijn.