Doorzoek volledige site
06 juli 2020

BRUT en Areal winnen ontwerpwedstrijd vrijetijdssite in Zellik

Illustratie | BRUT / Areal
Illustratie | BRUT/ Areal

BRUT architecture and urban design en Areal Architecten hebben samen de ontwerpwedstrijd gewonnen voor een nieuwe vrijetijdssite in Zellik, in samenwerking met de studiebureaus Studie10 en D2S. Het project zet in op een masterplan voor een grote groene publieke ontmoetingsruimte, ‘De Gemeentetuin’, met speel- en beweegzones die mensen moeten prikkelen om naar buiten te komen en aan te moedigen in een gezonde levensstijl. Het nieuwe vrijetijdscentrum zelf wordt een herkenbaar baken in het park, met genereuze en flexibele ruimtes bedoeld om cultuurcreatie en ontmoeting te stimuleren. Een nieuwe hub in het sociaal-cultureel weefsel van Zellik.

De opdracht is tweedelig. Enerzijds wordt er een masterplan opgemaakt voor de zone gelegen tussen de Kloosterstraat, Nachtegaallaan, Molenbos, R0, Brusselsesteenweg en de Frans Timmermansstraat. Anderzijds zal er een nieuw gebouw worden opgetrokken waarin de functies van de huidige afgeleefde gebouwen langsheen de Noorderlaan (feestzaal, Mixed-Up, Chirolokalen, Den Horinck,..) een nieuwe thuis vinden. Ook de bibliotheek en de Speel-o-theek krijgen er een onderkomen en er is plaats voor een gezellige cafetaria en eigen terras. De site moet uitgroeien tot een heus gemeenschapscentrum op maat van Zellik.


Ruimtelijke kwaliteit verhogen

Met de opmaak van dit masterplan wenst het bestuur de ruimtelijke kwaliteit van het gebied sterk te verhogen. De inrichting van een grote groene publieke ruimte in een deel van de aangeduide zone is één van de belangrijkste doelen. In deze groene zone wil het gemeentebestuur een buitenruimte creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast is er ook oog voor publieke beweegvriendelijke ruimte waar kinderen kunnen klimmen, klauteren en sporten op een informele manier. Een goede mix van rustige plekken, gecombineerd met speel- en beweegzones moet elke Zellikenaar prikkelen om buiten te komen.

Het nieuwe gebouw wordt een bescheiden en herkenbaar gebouw op maat van Zellik. Een infrastructuur die cultuur laat ontstaan en niet enkel faciliteert en huisvest. Een gebouw dat ontworpen wordt als een culturele infrastructuur in zijn meest essentiële vorm. Het wordt geen voorgeprogrammeerde gestileerde vrijetijdsomgeving, maar een  polyvalente en flexibele omgeving aanpasbaar aan het sterk evoluerende cultuurlandschap met een brede waaier aan culturele activiteiten.