Doorzoek volledige site
07 september 2020 | LIESBETH VERHULST

ATELIER VENS VANBELLE drukt stempel op nieuwe jeugdinfrastructuur Sterrenbossite in Nazareth

Illustratie | atelier vens vanbelle
Illustratie | atelier vens vanbelle
Illustratie | atelier vens vanbelle
Illustratie | atelier vens vanbelle
Illustratie | atelier vens vanbelle

Op de Sterrenbossite in Nazareth verrijst binnenkort een nieuwe jeugdinfrastructuur voor de plaatselijke KSA en speelpleinwerking. Opvallend: het maaiveld van de site is opgetrokken tot het niveau van de buitenruimte. Dit reliëf zet aan tot spelen, uitkijken en er wordt ook een klein amfitheater in de heuvel ingewerkt. Het bestaande clubhuis wordt gestript en herbestemd tot een boeiende, overdekte buitenruimte. Het ontwerp is van de hand van ATELIER VENS VANBELLE.

De nieuwbouw is eenvoudig en helder opgevat: er wordt een sokkel gemaakt, met daarin de bergruimtes en het sanitair blok. Deze ruimtes zijn vlot toegankelijk vanop alle niveaus, en van alle zijden. Op deze sokkel wordt een eenvoudig maar elegant volume geplaatst. Hier worden de verwarmde ruimtes ondergebracht, ruim en gezellig. De verschillende ruimtes geven uit op een overdekte buitenruimte met zitbanken en zo meer. Het maaiveld wordt opgehoogd tot het niveau van deze buitenruimte, waardoor de Sterrenbossite op een natuurlijke en aantrekkelijke manier begrensd wordt. Door de heuvel en het gebouw wordt de site meer gedefinieerd, en door de toevoeging van reliëf kan de site op verschillende manieren beleefd en gebruikt worden. Dit reliëf zet aan tot spelen, uitkijken, er wordt een klein amfitheater in de heuvel ingewerkt, etc. Op die manier creëren de ontwerpers landschappelijke meerwaarde voor de gehele site.
 

Creatief nest

De opbouw in CLT levert ruime en aangename jeugdlokalen op en draagt bij tot de flexibiliteit en energie-efficiëntie. Het ontwerp speelt in op de werking en de noden van een jeugdbeweging. Die heeft een praktisch en functioneel lokaal nodig, dat aanvoelt als een tweede thuis. “Het moet enthousiasmeren om het gebouw te gebruiken. Een lokaal is dan ook meer dan wat vierkante meters ruimte, maar een creatief nest”, aldus de ontwerpers Dries Vens en Maarten Vanbelle.

 

Duurzame visie

Het zadeldak op de nieuwe lokalen is ideaal georiënteerd om uit te rusten met zonnepanelen. Het herbestemmen van het bestaande clubhuis past eveneens in deze duurzame visie. In de plaats van het gebouw intensief te verbouwen of af te breken werd gekozen voor creatief hergebruik. Het gebouw krijgt een tweede leven zonder dat het op de afvalberg belandt of met een grote energie-eisende renovatie opnieuw aangekleed moet worden. Het dak van het bestaande clubhuis wordt vervangen door een transparante dakbedekking, waardoor het gebouw plots heel transparant oogt. Een deel van het nieuwe dak wordt omhoog gelift waardoor er een uitkijkpunt ontstaat over de Sterrenbossite. Er wordt ook een glijbaan voorzien op het einde van het parcours. Zo ontstaat er op een eenvoudige manier een heel boeiende overdekte buitenruimte die enorm veel mogelijkheden biedt qua gebruik, zowel voor de KSA als voor andere bezoekers van de site.