Doorzoek volledige site
04 januari 2021 | LIESBETH VERHULST

Statig kantoorgebouw herbestemd tot dynamisch onderwijscentrum door OSK-AR architecten

Illustratie | Michiel De Cleene
Illustratie | Michiel De Cleene
Illustratie | Michiel De Cleene
Illustratie | Michiel De Cleene
Illustratie | Michiel De Cleene

Aan het Rouppeplein in Brussel heeft OSK-AR architecten een statig kantoorgebouw omgebouwd tot een Centrum voor Volwassenenonderwijs. Verspreid over negen verdiepingen voorziet het gebouw in 100 leslokalen, een FabLab en ateliers, een groot auditorium, polyvalente ruimtes en kantoren. De focus van de architecturale uitwerking van dit project ligt op het kwalitatief en met respect renoveren en herbestemmen van dit voormalige kantoorgebouw.

Het sterk verouderde, bijna aftandse, gebouw werd in de eerste fase tot op de structuur uitgekleed om vervolgens te worden voorzien van een te lang uitgestelde update. Het volume werd behouden en de gevel opgefrist, samen met de speelse, kleurrijke ramen wordt een nieuwe, frisse uitstraling naar de omgeving gerealiseerd.

Dit centrum wordt dagelijks intensief gebruikt door drie verschillende organisaties en dit voor verschillende, maar overlappende tijdspannes. Het was dan ook van het allergrootste belang dat al deze partijen niet door elkaar gehinderd worden in de dagelijkse werking van hun organisatie. Om dit mogelijk te maken werd zeer veel ontwerpend onderzoek gevoerd en intensief in dialoog gegaan met de toekomstige gebruikers. Alleen op die manier was een goed functionerend project, op maat van álle gebruikers mogelijk.

Dankzij het weldoordachte interieurontwerp, met specifieke aandacht voor de verschillende looplijnen, gebruikstijdstippen en scenario’s, kunnen de onderwijsorganisaties dagdagelijks vlot naast elkaar functioneren. De onderlin­ge ontmoetingen vinden echter wel plaats in de strategisch geplaatste koffiehoeken en informele pauzeplekken.


Heropwaardering van de wijk

Als centrum voor volwassenonderwijs zal het voormalige kantoorge­bouw voortaan ook ‘s avonds druk gebruikt worden en op die manier voor een zeer groot deel van de dag leven en beweging genereren op en rond het Rouppeplein. Door zijn schaal kan het gebouw echt fungeren als katalysator voor de heropwaardering van de hele wijk.


Energetisch totaalconcept

De hele buitenschil van het gebouw werd bijkomstig geïsoleerd vol­gens de Brusselse Normen voor Passiefbouw, daarnaast werd al het buitenschrijnwerk vervangen en werd er dubbel isolerend glas ge­plaatst. Ook werden alle technieken in het gebouw vervangen en werd een doordacht en geïntegreerd energetisch totaalconcept opgesteld en geïncorporeerd zodat er een optimaal binnenklimaat gerealiseerd kan worden met een minimaal verbruik aan energie.