Doorzoek volledige site
08 januari 2021

HUB voegt The Residence toe aan Nieuw Zuid in Antwerpen

Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster
Illustratie | Wouter De Ceuster

Afgelopen zomer is aan de Jan Van Gentstraat in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid The Residence voltooid naar een ontwerp van HUB.  Het bouwblok huisvest een combinatie van woningen, een hotel, supermarkt, kantoor en tankstation. The Residence rust op een plint in architectonisch beton, met daarop een lichaam dat bestaat uit een cassettestructuur in brons geanodiseerd aluminium. Het project is uitgevoerd door Democo in opdracht van Ciril en Today for Tomorrow.

Met het project The Residence werd een volledig bouwblok gerealiseerd waarbij een  tiental bestaande panden werden geintegreerd. Het bovengronds programma georganiseerd op 7 bouwlagen bestaat uit 93 woningen, een hotel, een supermarkt, een kantoor, en een tankstation. Daarnaast bevatten de 2 ondergrondse bouwlagen 250 parkeerplaatsen en een 330- tal fietsenstallingen.

 

Zicht op straat, plein en park

Het bouwblok ligt op de grens van het 19de eeuwse gordel en de stadsuitbreidingen van de 20ste en 21ste eeuw. Hierdoor krijgt het project te maken met 3 verschillende condities: de straat, het plein en het park. Het ontwerp antwoordt deze 3 condities door een gradatie in gevelopeningen, geleding en materiaalgebruik: van kleinere raamopeningen, hoog gevelritme en stedelijke materialen zoals beton en metaal aan de straatzijde naar grotere openingen, lager gevelritme en meer hout naar de parkzijde.

De terrassen hebben een zeer ruime maat met een gemiddelde diepte van 3 meter. Binnenin het bouwblok heerst een rustige groene tuin, terwijl de omgeving gevarieerd is (straat, pleinen en park)

 

Hoogwaardige materialen

The Residence rust op een plint in architectonisch beton, met daarop een lichaam dat bestaat uit een cassettestructuur in brons geanodiseerd aluminium. De ontwerpers hebben voor twee soorten beton gekozen die elk op beurt voor nog meer nuance zorgen in het gevelbeeld. Langs de kant van het hotel is gebruikgemaakt van gezandstraald beton. Dat oogt wat ruwer. Je merkt ook de bronzen schijn, door de toevoeging van bepaalde granulaten. Die komen ook voor ter hoogte van het woongebouw. Alleen is het beton daar gepolijst, zodat een zacht egaal oppervlak ontstaat. Met dit beton wordt het gevelframe van het woongebouw gemaakt, terwijl de invulling vooral bestaat uit natuurlijk vergrijzend hout.

 

Geïntegreerd tankstation

“In het project komen veel verschillende programma’s samen. Elk van deze programma’s hebben specifieke  eisen en verschillende opdrachtgevers. Deze verschillen hebben we  samengebracht in een samenhangend project”, klinkt het bij David Matthyssen van HUB. “Een bijzondere uitdaging bestond in de integratie van het tankstation gezien de randvoorwaarden uit Vlarem II-wetgeving. We hebben het tankstation behandeld als een gebouw, niet als een open luifel zoals dat gewoonlijk het geval is. De luifel is uitgewerkt als een volledige dakstructuur met gevels. “Hierdoor krijgt het tankstation de body van een gebouw en hebben we kunnen integreren met de overige programma’s.”
 

Lokaal warmtenet

Nieuw Zuid heeft een eigen lokale energiecentrale. Via een lokaal warmtenet wordt energie tot in de gebouwen gebracht. Het complex heeft dus geen klassieke stookplaatsen of gasverbruik. Wel heeft het warmtewissellokalen om de energie van de buurt te gebruiken.

GERELATEERDE DOSSIERS