Doorzoek volledige site
16 februari 2021

Glenn Sestig Architects drukt stempel op bijzondere villa aan de Leie

Illustratie | Jean-Pierre Gabriel
Illustratie | Jean-Pierre Gabriel
Illustratie | Jean-Pierre Gabriel
Illustratie | Jean-Pierre Gabriel
Illustratie | Jean-Pierre Gabriel
Illustratie | Jean-Pierre Gabriel
Illustratie | Jean-Pierre Gabriel
Illustratie | Jean-Pierre Gabriel

Glenn Sestig Architects verbouwde recent deze bijzondere woning aan de Leie in het Oost-Vlaamse Astene. De bekende landschapsschilder Albert Saverys liet de originele woning optrekken in 1961 voor zijn dochter. Zoon Willy Saverys mocht de woning ontwerpen en liet zich daarbij inspireren door de ‘Usonian Homes’ van Frank Lloyd Wright. De huidige eigenaars – Jan Vergote, CEO van IVC Group, en diens echtgenote - lieten het interieur eerder al renoveren en namen Glenn Sestig onder de arm om de architectuur van de woning aan te pakken. Het ontwerp van Villa Wallace respecteert de intenties van het originele gebouw en versterkt ze nog, door de geometrie te accentueren en aan te scherpen. Ook de connectie met het omliggende landschap komt nu beter tot zijn recht.

De bestaande, rechthoekige bakstenen volumes zijn met elkaar verbonden en getransformeerd door middel van nieuwe, ogenschijnlijk drijvende, horizontale luifels die uitkragen naar het landschap toe. Hoekige, verhoogde schouwen steken boven de woning uit, en zijn gebouwd met herbruikte bakstenen gerecupereerd van de site.
 

Bakstenen ontworpen door Peter Zumthor

De structuur van de woning werd verder uitgebreid naar buiten toe door meerdere toevoegingen, van open tot overdekte terrassen, grote trappen en zuilengalerijen. Nieuwe elementen zijn bekleed in donkere Braziliaanse leistenen of opgetrokken in slanke artisanale bakstenen, ontworpen door architect Peter Zumthor, op speelse wijze geplaatst in zowel verticale als horizontale richting. Nieuwe buitenvloeren zijn aangelegd in natuursteen en terrazzo.
 

In dialoog met het landschap

Het huis omarmt zijn natuurlijke context; zijn verhoogde, lage, lineaire volumes en uitgerekte daken zetten de invloeden van Frank Lloyd Wright voort en creëren een dialoog met de groene setting. De architecturale visie is tevens afgestemd op het landschapsontwerp door Wirtz International.

GERELATEERDE DOSSIERS