Doorzoek volledige site
22 maart 2021

DBW architects hertekent skyline van Kinrooi met Residentie Leopold

Illustratie | DBW architects
Illustratie | DBW architects
Illustratie | DBW architects
Illustratie | DBW architects
Illustratie | DBW architects

De gebroeders Janssen van gelijknamige parketbedrijf in Kinrooi investeren in een appartementencomplex op een steenworp van hun bedrijf. Het complex omvat een 18-tal appartementen en zal beeldbepalend worden voor wie Kinrooi binnenrijdt. Om het project vorm te geven, deden de broers beroep op het architectenduo Dave De Busschere en Nadine Wolfs van DBW architects. Na de skyline in Maasmechelen hertekend te hebben in 2018 doet DBW architects dit nog eens over in Kinrooi met Residentie Leopold.

De plannen voor de ‘poort van Kinrooi’ - zoals burgemeester Jo Brouns het project beschrijft – werden getekend in nauwe samenwerking met de gemeente en de bouwheer. “De eerste plannen bestonden uit een invulbouw van acht appartementen op een braakliggend terrein aan de Weertersteenweg”, vertelt Dave De Busschere. “Op een bepaald moment hebben we het idee gelanceerd om te onderzoeken of het mogelijk was om appartementen te bouwen op het bebouwde hoekperceel van dezelfde eigenaar. De burgemeester zag hierin een kopgebouw - ‘de poort naar Kinrooi’- met dat gevolg dat we toestemming kregen om het gebouw van één extra bouwlaag te voorzien. Zodoende kwamen we op een aantal van 24 appartementen in plaats van de oorspronkelijke acht. Echter was de impact in deze omgeving te groot om hier 24 woongelegenheden toe te laten en werd er een compromis gevonden in 18 eenheden.”
 

Op schaal van de buurt

Om de schaalverhouding met de omgeving te respecteren werden drie losstaande gebouwen ontworpen met elk hun eigen volumewerking.  Op de hoek van de Weertersteenweg en de Makkestraat is het hoge gebouw gelegen. Langs de Weertersteenweg werd een langgerekt appartementsblok voorzien wat in verhouding staat met de bebouwing langs deze steenweg. Aan de zijde van de Makkestraat wordt er afgebouwd naar een landelijker schaalniveau. De drie losstaande gebouwen staan op één gemeenschappelijke parkeergarage die plaats biedt aan 24 voertuigen. In totaal zijn er 31 staanplaatsen voorzien voor 18 appartementen.
 

Aangename leefomgeving

Het gebouw wordt opgetrokken in een uniforme bleke baksteen voor het hele project wat voor een uniformiteit en sobere ervaring zorgt. Tegelijk geven subtiele elementen elk gebouw een eigenheid. In het project is maximaal rekening gehouden met de bezonning en eigen buitenruimten, gaande van een privétuin, eigen terras of grote balkons. Daarnaast is ingezet op groenaanplantingen om de bewoners een aangename leefomgeving te bieden.