Doorzoek volledige site
10 juni 2021 | LIESBETH VERHULST

Dynamische gevel verleent kantoorgebouw Ceva Logistics uitgesproken identiteit (Bastion Architecten)

Illustratie | jvdb-Infosteel
Illustratie | jvdb-Infosteel
Illustratie | jvdb-Infosteel
Illustratie | jvdb-Infosteel
Illustratie | jvdb-Infosteel
Illustratie | jvdb-Infosteel
Illustratie | Koen Van Damme

Bastion Architecten gaf het kantoorgebouw van Ceva Logistics in Willebroek een grondige make-over. Het gebouw kreeg meer en grotere open kantoorruimtes naast enkele kwalitatieve buitenruimtes. Het dynamisch verticaal gevelsysteem verleent het gerenoveerde kantoorgebouw een uitgesproken identiteit langs de A12.

Het project omvat de ingrijpende renovatie van een bestaand kantoorgebouw uit de jaren 70. Naast de noodzakelijke energetische renovatie bestond het doel er in, om los van het functionele, ook eens kritisch na te denken over de beeldkwaliteit langs de naastgelegen autosnelweg en het toekennen van een meer uitgesproken identiteit. Deze oefening resulteerde in een losgekoppeld gevelsysteem waardoor een gebouw ontstond met twee gezichten. Vanuit het perspectief van de snelweg vormt het gebouw een abstracte verschijning met een eerder monoliet uiterlijk. Vanaf het terrein bekeken zorgen de schaduwwerking en het lijnenspel tussen de buiten- en binnenschil voor een eerder transparant uiterlijk met een bepaalde dieptewerking.

De uitgewerkte lamelstructuren bieden een dynamisch verticaal gevelsysteem met een hoog attractief gehalte in die zin dat het aangezicht naarmate zijn standpunt steeds anders is. Een ontwerp dat zich bewust ontwikkelt op het schaalniveau van de naastgelegen autosnelweg (A12). Hoe groter de afstand, hoe abstracter het beeld. De nieuwe imposante staalstructuur ten noorden van het gebouw bood de mogelijkheid om elk niveau te voorzien van een kwalitatieve buitenruimte met boeiende zichtlijnen vanwege zijn verticale schakeling.


Energetische optimalisatie

De ontdubbelde gevelconstructie biedt naast zijn esthetische functie ook enkele andere belangrijke voordelen in de vorm van een doorgedreven zonwering die in grote mate bijdraagt aan de strijd tegen de opwarming van de ruimtes en een verminderde koellast als logisch gevolg,  alsook is de ontstane tussenruimte een volwaardige onderhoudszone per verdieping geworden.

Voor de verwarming en koeling van het gebouw werd gekozen voor een systeem met warmtepompen die warme en koude lucht via ingebouwde ventilo-convectoren naar de verschillende ruimtes verdeelt. Het noodzakelijke kanaalwerk werd maar liefst voor 70% uitgespaard door een doordacht gebruik van de plenumzone aanwezig tussen de bestaande ribbenvloer en een constructie van akoestische panelen. 

GERELATEERDE DOSSIERS