Doorzoek volledige site
30 september 2021

Schellen Architecten ontwerpt nieuw kantoor voor Staalbeton

Illustratie | Nicolas Vantomme
Illustratie | Nicolas Vantomme
Illustratie | Nicolas Vantomme
Illustratie | Nicolas Vantomme
Illustratie | Nicolas Vantomme
Illustratie | Nicolas Vantomme
Illustratie | Nicolas Vantomme
Illustratie | Nicolas Vantomme
Illustratie | Nicolas Vantomme
Illustratie | Nicolas Vantomme

De firma Staalbeton uit Rijkevorsel heeft sinds kort een gloednieuw kantoorgebouw. Schellen Architecten paste de nieuwe kantoren in tussen twee bestaande loodsen. Ze vormen een poortgebouw dat eenheid brengt op de site. Om het vrachtverkeer niet te belemmeren kunnen de vrachtwagens onder het nieuwe kantoor doorrijden. Het hart van het kantoor is een patio met een solitaire boom, die enerzijds voor het binnenvallen van natuurlijk licht zorgt en anderzijds de natuur in het gebouw integreert. Het gebouw is opgetrokken door aannemer Van Roey

Staalbeton is een belangrijke toeleverancier in de bouw en biedt zijn klanten producten op maat dankzij de wapeningscentrale, metaalschrijnwerkerij en prefabafdeling. Dankzij het succes van het bedrijf werden de huidige kantoren te klein en drong een nieuwe locatie zich op. De kantoren zijn ingepast op de site van het bedrijf in Rijkvorsel tussen de bestaande werkplaatsen.



Warme en aangename werkomgeving

Belangrijk was om in de harde industriële omgeving toch een warme en aangename werkomgeving te creëren. Door de kantoren rond een groene patio te bouwen, worden licht en natuur naar binnen getrokken en houden de werknemers contact met de seizoenen.

De open, hoge ruimtes in de kantoren geven de werknemers weer ruimte. Vergaderen kan in verschillende delen van het gebouw zowel op formele als informele manier. Het geheel ademt rust uit en dat biedt een aangenaam tegenwicht voor de hectiek die soms heerst in de omliggende productieomgeving.

 

Vakmanschap

Daarnaast moest het gebouw de verschillende bestaande werkplaatsen verbinden en een geheel vormen met het hoofdkantoor van de groep Van Roey, dat ernaast ligt. Daarom werd net als voor het kantoorgebouw van Van Roey gebruik gemaakt van verticale, glazen lamellen met een koperkleurige doek, die de zon buiten houden en tegelijk het uitzicht naar buiten vrijwaren. Bij zonsondergang krijgt de gevel een warme, koperen gloed. Verder verwijzen de rode bakstenen van Petersen naar het vakmanschap dat ook bij Staalbeton primeert. De baksteen zien we ook terug in de patio.


BEN-gebouw

In dit BEN-gebouw wordt een KWO-systeem met een koelplafond gecombineerd. Met een KWO-installatie wordt thermische energie opgeslagen in de bodem, waardoor in de winter wordt verwarmd met zomerwarmte en in de zomer gekoeld met winterkoude. Met de geothermische energiecentrale zal Staalbeton ruim 67% besparen op zijn primair energieverbruik en zal dus ook de CO2-productie ruim 67% lager liggen. Dit komt overeen met een netto besparing van 19 ton aan CO2 per jaar. Het gebouw heeft vandaag een E-peil 25.