Doorzoek volledige site
08 oktober 2021

Nieuw onderwijs- en onderzoeksgebouw KU Leuven van LOW en Wiegerinck in gebruik genomen

Illustratie | Hanne van der Woude
Illustratie | Hanne van der Woude
Illustratie | Hanne van der Woude
Illustratie | Hanne van der Woude
Illustratie | Hanne van der Woude
Illustratie | Hanne van der Woude
Illustratie | Hanne van der Woude
Illustratie | Hanne van der Woude
Illustratie | Hanne van der Woude
Illustratie | Hanne van der Woude
Illustratie | Hanne van der Woude
Illustratie | Hanne van der Woude
Illustratie | Hanne van der Woude

KU Leuven heeft het eerste deel van Onderwijs & Navorsing 5 in gebruik genomen. O&N5 is een nieuw onderwijs- en onderzoeksgebouw voor de faculteit Biomedische Wetenschappen op de Campus Gasthuisberg in Leuven, gebouwd door Houben. Belangrijk uitgangspunt was een efficiënt gebouw te realiseren met zoveel mogelijk laboratoria en uitwerkruimtes gecombineerd met ruimte voor ontmoeting en onderwijs. Het door WiegerinckLOW i.s.m. Royal HaskoningDHV ontworpen complex bestaat uit de gebouwdelen O&N5a en O&N5b en vormt samen met het in aanbouw zijnde O&N6 een ensemble. O&N5a is in januari in gebruik genomen, O&N5b wordt momenteel ingericht en in april is gestart met de bouw van O&N6.

Mensenwerk

De randvoorwaarden waren strak, het budget leidend. O&N5 moest bovendien ingepast worden in het bestaande masterplan voor de campus Gasthuisberg, waar behalve met het heldere grid rekening gehouden moest worden met hoogteverschillen in het terrein. Toch zagen de ontwerpers kansen en ruimte om de gevraagde efficiëntie te koppelen aan de menselijke maat. Hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek is tenslotte mensenwerk.


Hoofdvolume is entree

O&N5 beslaat ruim 23.000 m² en bestaat uit twee bouwvolumes, verbonden met een luchtbrug. Een tweede luchtbrug verbindt het ‘geknikte’ hoofdvolume met bestaande onderzoeksgebouwen op de campus. Het hoofdvolume van O&N5 – met daarin verschillende ontmoetingsruimten, een auditorium, vergaderruimten en een ontvangstbalie – ligt aan een hoofdas van de campus en vormt de entree van het complex. De entreehal is de verbinding naar de binnentuin, gelegen tussen de beide bouwdelen.


Belemmeringen weg

Beide gebouwen zijn opgedeeld in drie zones. Aan de zuidzijde bevinden zich de kantoren, in de middenbeuk de laboratoria die geen direct daglicht nodig hebben en aan de noordzijde de laboratoria waar wel daglicht moet zijn. De gangen tussen de zones vormen een duidelijke ruggengraat, waar je elkaar tegenkomt, net zoals in de centrale liften en trappenhal. De ontwerpers besloten bovendien om in het basisontwerp alle ‘obstakels’ te minimaliseren. Alle trappen zijn aan de buitenkant gepositioneerd, zodat de labzones zo min mogelijk worden onderbroken. Het universele casco, in combinatie met een ringstructuur voor de luchtkanalen, maakt het gebouw eenvoudig aanpasbaar voor een veranderende vraag in de toekomst.


Uitstraling

De gevels aan de noord- en oostzijde (labs) hebben een lichtgroene, gemetselde gevel met verspringende raamopeningen en een subtiel betonnen belijning. De gevels aan de zuid- en zuidwestkant zijn voorzien van bronskleurige beplating en vaste zonwering in de vorm van roosters. Dat gaat niet alleen opwarming in de zomer tegen, maar ook afhankelijk van de kijkhoek ogen de gevels hierdoor ook steeds net even anders. Het binnenterrein wordt een groene, prettige binnentuin die mooi zal aansluiten op het park aan de noordzijde.


Onderzoek beter maken

Informeel kennisdelen is zeer belangrijk voor de kwaliteit van onderzoek. Daarom is er een ruime entreehal met zitjes en koffie. En op elke verdieping vind je een break-out room om even te pauzeren. De labs en kantoren zijn voorzien van glazen wanden. Je kunt overal naar binnen kijken en mensen aan het werk zien, wat het gevoel van ontmoeting versterkt.


Met O&N6 is het ‘rond’

In juli is de bouw van O&N6 gestart. Een 10.000 m2 BVO groot gebouw voor labs en onderzoek, waarvoor Wiegerinck en LOW samen ook het casco ontwierpen, in samenwerking met eld. O&N6 is met luchtbruggen verbonden met de beide delen van O&N5. Daarmee is het complex rond. O&N6 sluit qua uitstraling aan bij O&N5, ze vormen samen een complex. Vanuit welke richting je het complex ook bekijkt, je ziet en voelt hier eenheid in hoogstaand academisch onderzoek en onderwijs.

GERELATEERDE DOSSIERS