Doorzoek volledige site
11 oktober 2021

EUMiesAward kanshebber: woning JJ van AE-architecten

Illustratie | Petra Decouttere
Illustratie | Faye Pynaert
Illustratie | Faye Pynaert
Illustratie | Faye Pynaert
Illustratie | Faye Pynaert

In het centrum van Gent vormde AE-architecten een rijwoning en een voormalige stalling om tot één coherent geheel. Het hele huis is opgevat als een aaneenschakeling van ruimtes, sferen en doorzichten. De buitenruimte die impliciet als kamer van het huis kan gezien worden, vervaagt de grens tussen binnen en buiten. Ook de kwaliteiten die reeds aanwezig waren heeft AE-architecten trachten te versterken of herinterpreteren. De woning is genomineerd voor de EU Mies Award 2022. 

Net toen het gezin groeide en er meer ruimte gezocht werd, was er een opportuniteit om de aanpalende woning aan te kopen. De opdracht luidde om twee woongelegenheden om te vormen tot één huis. De doorgang van het linkerpand naar de achtergelegen oude stallingen was een grote meerwaarde en bood de mogelijkheid de woningen op een andere manier te benaderen en samen te voegen.

 

Ruimtelijke kwaliteit

Het ontwerp biedt woonmogelijkheid in de stad die we normaal enkel sub-urbaan kunnen vinden. De basis voor het ontwerp zet vooral in op ruimtelijke kwaliteiten. De verschillende ruimtes en atmosferen worden verbonden door diagonale doorzichten en de dubbelhoge eetplaats laat het zuiderlicht overvloedig en diep binnen. De gekruiste balken tussen eetkamer en zitruimte vormen vier kwadranten op het gelijkvloers waardoor de buitenruimte betrokken wordt met het ‘binnen’ en deel wordt van de leefruimte.


Tactiliteit

De belangrijkste ruwbouwelementen, zoals het nieuwe gewelf of het betonnen kruis dat onder de bestaande woningen is gestort, zijn uitgewerkt in brute plankenbekisting en bakenen specifieke ruimtes af, terwijl een doorlopende witte terrazzovloer met groene granulaten de ruimtes verbindt. Het eiken meubilair en het accoya schrijnwerk zorgen voor extra tactiliteit en precisering van de ruimtes.

Met zonnepanelen en een zonneboiler zet de woning in op hernieuwbare energie.