Doorzoek volledige site
22 november 2021

OSK-AR en FELT winnen ontwerpwedstrijd voor nieuwe Kunstencampus in Asse

Illustratie | MakeMe
Illustratie | MakeMe
Illustratie | MakeMe
Illustratie | MakeMe
Illustratie | MakeMe

Tegenover het Gemeenteplein in Asse komt tegen 2023 een nieuwe Kunstencampus, waar de 2.000 leerlingen van de kunstacademie worden samengebracht. Gelegen naast de bibliotheek en het cultureel centrum, worden zo alle culturele functies centraal gebundeld. Het ontwerp is zopas toegewezen aan OSK-AR architecten en FELT architecture and design, in samenwerking met Fraeye & Partners, AA&O en Bureau De Fonseca

De Kunstencampus wordt het kloppende hart van het culturele leven in Asse, nauw verbonden met de bibliotheek, het cultuurcentrum en het levendige centrum van de Vlaams-Brabantse gemeente. “Een ontmoetingsplek voor jong en oud, voor kunst met alle K’s. Een bruisende plek die muziek uitademt, waar de artistieke sfeer doorheen danst en waar theater tot leven komt. Maar evengoed een plek waar Assenaren samenkomen voor een etentje of een expo van de leerlingen beeldende kunsten”, klinkt het bij het gemeentebestuur.

Alle afdelingen van de kunstenacademie die verspreid zitten over verschillende sites in Asse worden samengebracht in één energievriendelijk en duurzaam gebouw. Naast de kunstenacademie vindt ook Harmonie Sint-Cecilia haar nieuwe thuis op de site. Daarnaast komt er een zaal uitgerust voor eetfestijnen van de verenigingen op het gelijkvloers.

Om het gebouw te realiseren worden de voormalige CLB-gebouwen en kinderkribbe afgebroken. Door haar mooie akoestiek en esthetiek krijgt de Zwartzusterskapel een ereplaats in het geheel van de Kunstencampus.


Tijdloos

Het gebouw is logisch ingedeeld, zodat elke functie het beste tot zijn recht kan komen. De feestzaal staat in verbinding met Asse-centrum en de theaterzaal ligt in het verlengde van de bibliotheek en het CC. De zaal van d’Harmonie sluit mooi aan bij de muziekvleugel van de Kunstenacademie. De grote ramen bieden een mooie en inspirerende lichtinval.

De rustige buitenschil is een herkenbaar esthetisch element in de gemeente. De grote vierkante ramen doen denken aan polaroidfoto’s. De keuze voor robuuste materialen maakt de gevel tijdloos.

Binnenin komt een grote centrale traphal die baadt in het daglicht. Uit de monumentale trap draaien brede gangen die vertakken in ateliers, studio’s, balkons en expositieruimten.


Uitgekiende akoestiek

Een Kunstencampus vraagt om een uitgekiende akoestiek. De lokalen die het meeste geluid produceren, liggen in de kern van het gebouw om geluidsoverlast te minimaliseren. In de muzieklokalen, de zaal voor d’Harmonie en de theaterzaal wordt de akoestiek optimaal dankzij uitvoerige studies en simulaties uitgewerkt door Bureau De Fonseca. 


Binnentuin met gaanderij

Het grootste deel van de tuin blijft voorbehouden voor de bewoners van jeugdorganisatie ‘t Spiegeltje. In de gaanderij vinden bezoekers rust en inspiratie.